Kisgyerek

A bronzkorban is jobb volt a gyerekek foga, mint most

Táplálkozásuknak köszönhetően alig volt jellemző a fogszuvasodás a kora bronzkori gyermekeknél.
2023. Február 13.
gyerek tejfogak
(Kép forrása: Getty Images)

Egy új tanulmány szerint a kora bronzkorban élt gyerekek csak hírből ismerték a fogszuvasodást: táplálkozásuk miatt alig akadt rossz foguk, számolt be róla a múlt-kor portál az MTI alapján.

A gyerekkori táplálkozás jellemzői és a fogak egészsége nagyon más volt az iparosodás előtti korszakban, mint ma – írta Fabian Kanz, a Bécsi Orvostudományi Egyetem törvényszéki orvostudományi központjának munkatársa és szerzőtársai a PlosOne tudományos folyóiratban.

A szakértők az alsó-ausztriai Traismauer közelében található Franzhausenben feltárt kora bronzkori (időszámítás előtt 1700–1500) temető leletanyagát vizsgálták. Itt az Osztrák Tudományos Akadémia régészei 75 gyerek 978 fogkövületét találták meg az ásatások során.

Szuvas fogakra mindössze három gyereknél bukkantak a kutatók – és csak öt darabra.

A Franzhausen területén élt bronzkori gyerekeknél kevesebb mint egy százalék volt a fogszuvasodás gyakorisága. Míg ezzel szemben 2018-ban az ausztriai iskolakezdők felének voltak szuvas fogai.

A kirívó eltérés magyarázata az étrendben keresendő, a kora bronzkori gyerekek étrendje nem segítette elő a fogszuvasodást a kutatócsoport szerint.

Azonban a már gyerekkorban észrevehető kopás jeleit mutató fogak aránya elérte a hetven százalékot, ami olyan étrendre utal, amely jobban megterheli a fogakat. A két tény együtt azt bizonyítja, hogy egészen más lehetett a bronzkori gyerekek étrendje, mint a maiaké.