Gyerek

Mikor vált fogat a gyerek?

A fogváltás az a folyamat, amikor a tejfogak gyökerei felszívódnak és helyüket átveszik a maradó fogak. A fogváltás nagyjából egybe esik az iskolaérettséggel.
2021. Július 05.
Mikor vált fogat a gyerek? (fotó: Getty Images)

Az iskolaérettség egyik kritériumaként szokták megnevezni, hogy megindul a fogváltás, azaz, amikor a tejfogak helyét felváltják a maradó fogak. Ez nem minden esetben jár fogvesztéssel, hiszen a kisgyerekeknek 20 tejfoga van, míg a maradó fogak száma 32. Ez azt jelenti, hogy nem csak fogváltásról van szó, hanem új fogak megjelenéséről is.

Az első maradó fogak szinte észrevétlenek

Az első maradó fogak sokszor szinte észrevétlenül bújnak elő, ugyanis nem előzi meg fogkiesés. Ezek az úgy nevezett hatosok (4 fogat jelent) és a fogsor végén bújnak elő, kb. az óvodás kor utolsó évében, az iskola első évében, azaz 6-7 éves korban. Ezek az első maradó őrlőfogak fontos szerepet játszanak, mert ezek köré épül fel a fogív többi része – mutat rá a gyogyhirek.hu. A hiba is ebben rejlik: mivel nem előzte meg fogkiesés, ezért szinte nem is tudjuk, hogy kibújt és így sokan tejfognak hiszik, ezért nem fordítanak kellő figyelmet a tisztításukra (noha a tejfogakat is megfelelően kéne ápolni).

A maradó fogak megjelenésének sorrendje

A látható, jól érzékelhető fogváltás, azaz, amikor a maradó fogak megjelenését a tejfog kiesése előzi meg az alsó metszőfogakkal folytatódik, ezt követően pedig nagyjából meghatározott sorrend következik:

  • 8-9 éves korig: alsó és felső metszőfogak (8 fog)
  • 9-12 éves kor: kisőrlők és a szemfogak (összesen 12 fog)
  • 11-13 évesen: második nagyőrlők (4 fog)
  • 17-21 évesen: bölcsességfogak

Fontos megjegyezni, hogy ezek átlagos előtörési sorrendek, ettől egyéni eltérés lehetséges.

Mire figyeljünk?

A fogkiesése nem jár fájdalommal. Fogváltás során a tejfog gyökere felszívódik, a fog kiesik. Egy kis idő múlva előtör a maradó fog csücske. Néha előfordul, hogy az ínyen kékes folt látható ott, ahol majd a maradó fog előtörését várjuk. Ez általában ártalmatlan jelenség, egy pici bevérzés, ami ha nincsenek egyéb tünetek (pl. láz), akkor magától elmúlik, miután előbújt a maradó fog.Ha kiesett a tejfog, de fél-egy évvel később sem bújik elő a maradó fog, akkor érdemes utánajárni, hogy mi lehet ennek az oka.A maradó fogak ápolás nagyon fontos: egész életünkben kell, hogy végig kísérjenek, ezért az alapos és rendszeres fogmosás alapvető. A maradó fogak megjelenésével érdemes fogkefét cserélni, vegyes fogazathoz valóra.Ha semmilyen probléma sem merül fel a maradó fogakkal kapcsolatban, akkor is évente minimum egyszer érdemes felkeresni a fogorvost egy ellenőrzésre.

(Cikk forrása: gyogyhirek.hu, clinident.hu)