Gyerek

Mit kell tenni, ha megsérül a gyerek tejfoga?

A világ felfedezése közben vagy a játék hevében sajnos bármelyik gyerek eleshet úgy, hogy annak a tejfoga látja kárát. Mit tegyünk ilyenkor?
2024. Június 12.
sérült tejfog

Előfordulhat, hogy az esés hatására a fog nem törik le, “csak” meglazul és ferdén áll. Ha ilyenkor a fogideg is megsérül, a fog sajnos nagy valószínűséggel elhal és elszürkül.

Bár a laikusok számára elsőre furcsán hangozhat, az elhalt vagy csorba tejfogat helyfoglalóként meg kell hagyni. Kitörött fogat sajnos csak ritkán lehet visszahelyezni. Ha fog- és/vagy arcsérülést szenved a gyerek, feltétlen meg kell mutatni szakembernek!

Ilyen esetekben a fogorvos dönti el, hogyan tovább. Megeshet, hogy be kell helyezni egy helyfoglaló fogat, hogy az utána növő maradandó fog a számára kijelölt helyre nőhessen.

Mit kell tudni a gyerekek fogazatáról?

A fog a látható fogkoronából és a foghúsban szilárdan rögzülő foggyökérből épül fel. Közöttük helyezkedik el a fogínnyel fedett foggyökér. A fogkoronát fogzománc vonja be, ami a test legkeményebb anyaga.

Alatta helyezkedik el a fog belsejének legnagyobb részét kitöltő fogcsont (dentin), amely a foggyökeret alkotja. A fogcsont körülzárja a fogbelet, amely idegekből és véredényekből áll.

Hároméves koráig a gyermeknek rendszerint minden tejfoga előbújik – tíz a felső, tíz pedig az alsó állkapocsban ül. A fogak nem egyszerre nőnek ki, hanem többnyire párosával törik át különböző időpontokban a foghúst.

Az ötödik életévtől a tejfogakat felváltják a maradandó fogak, nagyjából tizennégy éves korban pedig már csak a bölcsességfogak hiányoznak, amelyek még évekig várathatnak magukra.

A cikk elkészítéséhez  ezt a rendkívül hasznos könyvet hívtuk segítségül.

Nyitókép: Getty Images