Gyerek

Elszürkült a gyerek foga – Okok és teendők

A fehér fogból egyszeriben szürke lesz, a szülő pedig tanácstalanul áll a jelenség előtt. Mitől alakulhat ki a színváltozás, és mit tehet a szülő?
2017. Október 07.

Elszürkült a gyerek foga. Mi okozhatja?

“Segítsetek, a kislányom nemrég elesett, és most szürke lett a foga. Vigyem fogorvoshoz, vagy várjak vele?” – rengeteg ilyen és ehhez hasonló levelet, kérdést kapunk. Az elszürkült fogak hátterében több tényező is állhat, a szakember segítségével most ennek jártunk utána.

Elszürkült fog: fogszuvasodás is okozhatja

 Dr. Jancsik Veronika Ágnes fogorvos szerint a leggyakrabban a szuvasodás okozza a szürke elszíneződést. “A tejfogak szuvasodása – bár az egészséget nagymértékben nem veszélyezteti – csaknem népbetegségnek tekintendő” – mondta dr. Jancsik. “A szuvasodás súlyosságától függően előbb krétafehér, majd szürkés-barnás, később fekete színűvé válik a fog és extrém esetben akár röviddel az áttörés után kialakulhat.”

A tejfogakat sok szülő nem kezelteti, mondván, úgyis kiesnek majd. Ez az elképzelés azonban nem helytálló, hiszen az apró tejfogak szuvasodása nagyon hamar fogelhaláshoz vezethet, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. Ilyen következmény lehet a csonthártyagyulladás, de a rossz tejfogak hatással vannak a maradó fogak fejlődésére is. “Előfordul olyan eset is, mikor a fogszuvasodás következtében elhalt fog teljesen tünetmentes, de sipolynyílás – piros, váladékozó kisebb duzzanat – alakul ki a rossz fog környéki ínyen, ez mindenképp fogorvosi ellátást igénylő állapot” – fogalmazott.

Baleset is okozhatja a fog elszürkülését

Az elszürkült fogak hátterében azonban baleset is állhat. A balesetek 70 százaléka a fogorvos szerint körülbelül a 2-3. életév környékén történik és főleg a felső nagymetsző fogakat érinti. “Izgő-mozgó gyerkőceinknél a legkisebb bukfenc is járhat sajnos tejfogakat érintő balesettel. A sérülések legsúlyosabb formája a fog teljes kimozdulása. A fog részleges kimozdulását néha pedig csak a sérült fog mozgathatósága jelzi.”

Előfordulhat, hogy a tejfog koronai – szájüreg felé néző, íny feletti – része, illetve hogy a gyökér része sérül. Van, amikor látható a törés, de van, amikor a balesetre csak a fog későbbi szürkés elszíneződése utal. Ilyenkor számolnunk kell azzal, hogy a tejfog elhalt. Az elhalt tejfogakat ma már nem csak foghúzással lehet kezelni, vannak korszerű “fogmegmentő” kezelések is. Ezek alkalmazása mindig a gyermek fogának állapotától függ.

Sajnos a balesetet szenvedett fogacska sérülésekor a legkörültekintőbb kezelés ellenére sem tudjuk kivédeni a fogváltási eltéréseket. Ilyen következmény lehet a maradó fog csírájának sérülése, a fogváltás zavara, a maradó fog alakjában, vagy szerkezetében bekövetkező elváltozás. A fej, arc és a fogak sérülése esetén mindenképpen keressük fel kezelőorvosunkat – javasolja a fogorvos.

A fog elszürkülését a fog szerkezti eltérése is okozhatja. Az eltérés érintheti a fog kemény szövetét, a zománc és a dentin rétegét is. Előfordulnak “egyszerűbb”, csak a fogzománcot érintő szürkés- barnás pontokként megjelenő elváltozások, de vannak súlyos, gyakran az egész csontrendszert is érintő betegségek. Tejfogazatban azonban ennek nagyon ritka, körülbelül 1 százalékos az előfordulási gyakorisága.

Gyógyszer is okozhatja

Előfordulhat olyan eset is, hogy a tejfog elszürkülését valamilyen gyógyszer mellékhatása okozza. Egészen pontosan a tetraciklin nevű antibiotikumok okozhatnak elszíneződést, de ezek alkalmazása a fogak fejlődésének idején, csecsemőkorban és 8 év alatti kisgyermekkorban egyébként sem ajánlott. A fluoridok túlzott bevitele szintén hozzájárulhat a tejfogak elszíneződéséhez.

A szakember kiemelte, hogy ha bizonytalannak érezzük magunkat gyermekünk fogaival kapcsolatban, keressük fel fogorvosunkat, gyermekfogszakorvosunkat. az internet segítségével ne tájékozódjunk, hiszen sok téves információba futhatunk bele. És ahogy nincs két teljesen egyforma gyermek, úgy nincs két egyforma fogbetegség sem. Pontos diagnózist pedig csak fogorvosi vizsgálat alapján kaphatunk.

Fontos cikkek a témában: