Kisgyerek

Kiesett egy tejfog? Gyorsan mentsd meg!

A játék hevében könnyen előfordulhat, hogy valamelyik gyerkőcnek kipottyan egy foga. A szülők ilyenkor gyakran legyintenek: csak tejfog volt, előbb-utóbb úgyis kiesett volna. Pedig fontos, hogy visszakerüljön!
2011. Szeptember 05.

Kevesen gondolnak arra, hogy a kipottyant fog akár az egész fogsor szerkezetét megváltoztathatja, amit később csak fogszabályzással lehet orvosolni. Pedig ha időben fogorvoshoz kerül a gyerek, akár meg is lehet menteni a kiesett tejfogat.

– A tejfogaknak is megvan a funkciójuk – mondja dr. Szűts Gábor fogorvos. – Ha baleset következtében kiesik egy tejfog, és üresen marad a helye, akkor a szomszédos fogak elkezdenek közelíteni egymáshoz, és a maradó fog nem tud majd kibújni, az állcsont növekedése visszamarad, ezért garantáltan fogszabályzásra lesz szükség. Dr. Szűts Gábor februárban a saját kislánya tejfogát mentette meg egy baleset után.

– A gyerekek éppen játszottak, amikor a feleségem egyszer csak keserves sírásra lett figyelmes, és meglátta, hogy a kislányunk foga a földön hever. A feleségem azonnal a nyelve alá tette a fogat, és berohantak hozzám a rendelőbe. Mindössze fél óra telt el a baleset óta, amikor egy érzéstelenítő injekció után visszaraktam a fogat a helyére, és kívülről rögzítettem egy üvegszálas, fogszínű sínnel.

A sínt két hét után levettem. Akkor még egy kicsit mozgott a fog, de egy hónap múlva teljesen visszaállt az eredeti helyére. Azóta is stabilan áll, és egészséges, fehér színű – mondja a fogorvos.

Áztasd tejbe!

Persze csak akkor lehet megmenteni a kiesett tejfogat, ha egy-két órán, maximum fél napon belül fogorvoshoz viszik a gyereket. Dr. Szűts Gábor azt tanácsolja, hogy a kiesett fogat vagy hideg, friss tejbe, vagy az anyuka nyelve alá tegyük, amíg el nem jutunk a fogorvoshoz. – Ez azért fontos, mert meg kell óvni a fogat attól, hogy kiszáradjon, és elhaljanak a gyökérhártya felszínén lévő sejtek. Ha visszatesszük a fogat a helyére, akkor ezeken a sejteken keresztül újra kialakulhat a vérellátása – magyarázza a fogorvos.

Ha nem ilyen „szerencsés” a baleset, és a fog nem egészben esik ki, hanem csak a korona törik le, a gyökér pedig bennmarad, akkor is mielőbb fogorvoshoz kell vinni a gyereket, hogy elkerüljük az elfertőződést. – Ilyenkor a gyökeret ellátom gyökérkezeléssel, és a helyén hagyom, hogy fenntartsa a helyet a maradó fogaknak – mondja dr. Szűts Gábor.

– Ha az egész fog kiesik, de nem sikerül időben megmenteni, akkor is tenni kell a helyére egy ún. helyfenntartót, hogy a többi fog ne kezdjen el közeledni egymáshoz, és később ne legyen szükség emiatt fogszabályzóra, mert olyankor már sokkal nehezebb korrigálni a kialakult deformitásokat.

Ezek is hasznosak lehetnek:

  • 13+1 fogas kérdés
  • Fogaink épsége
  • Tanítsd meg fogat mosni!
  • Gyermekkori fogápolás: 5 tanács a fogorvostól
  • Forrás: Kismama magazin