Kisgyerek

Gyermekeink egészséges csontjaiért

A D-vitamin kulcsfontosságú vegyület a gyermekek csontjainak fejlődéséhez és a csontállomány helyes összetételének kialakulásához. Az angolkórra jellemző csont deformációk és a késői fogzás D-vitamin kiegészítéssel hatékonyan kivédhető.

Cseppnyi D-vitamin

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, melyet a szervezet egyrészt táplálékkal vesz fel másrészt a napfény UV sugarai által a bőrben keletkezik előanyagából, majd a májban és a vesében történő átalakulások során nyeri el végső, aktív formáját. D-vitamin elnevezés alatt két vegyületet is értünk: a D2-vitamint (ergokalciferolt) és a D3-vitamint (kolekalciferolt).

A D2 főleg növényi eredetű, a D3 pedig állati forrásokból származik. A D-vitamint csecsemők és kisdedek számára olaj formájában javasolt adagolni. A hiánytünetek kivédése céljából naponta 400-500 nemzetközi egység (rövidítve NE) koraszülötteknél akár 1000 NE is biztonságosan alkalmazható. A gyermek 1 éves koráig folyamatosan, 2-3 éves koráig csak a naphiányos hónapokban (októbertől májusig) tanácsos a D-vitamin kúrát folytatni. A kialakult angolkór esetében az adagok magasabbak, a bevezető megadózist követően az orvos megítélése szerint akár 1000-5000 NE D-vitamin folyamatos, hosszú ideig történő használatára is szükség lehet.

A rettegett (angol)kór

Gyermekeink egészséges csontjaiért

Csecsemők és gyermekek esetében a nem megfelelő D-vitamin ellátottság angolkórhoz (rachitishez), a csontok hibás mineralizációjához, csökkent ásványi anyag tartalmához vezethet. Főleg a gyorsan növekedő csontok érintettek.

Amennyiben a D-vitamin terápia nem kezdődik meg idejében, megjelennek a klinikai jelek, melyek többek között lehetnek a fájó csontok, tarkótájékon pingpong-labdaszerűen benyomható négyszögletes koponya, az elülső kutacs záródásának hiánya, a kései tejfogáttörés, fogváltás, gyakori felső légúti fertőzések. A rachitises olvasónak nevezett tünet a borda, a porc, a csont átmeneténél észlelt duzzanat. A csontfejlődési zavarok külső megjelenése az alacsony termet, a gyenge izomzat, a lassú mozgásfejlődés, a gerinc elváltozásai. A teljes gyógyulás, a csonteltérések teljes rendeződése sokszor hosszú időt vesz igénybe.

Súlyos esetekben az alacsony szérum kalciumszint rohamokat okozhat. Az angolkór könnyen kivédhető gyermekkori betegség. Mindössze napi 400 NE D-vitamin és kiegészítő kalcium alkalmazásával a koraszülöttek és az anyatejjel táplált csecsemők, kisdedek megmenthetők ettől a súlyos csontfejlődési zavartól. Az ergokalciferol vagy a kolekalciferol hatékony a D-vitamin hiány által okozott angolkór kezelésében, a terápia fokozatosan kerül bevezetésre, több hónapig tart, sokszor 1 nap alatt történik meg a dózisbeállítás. Az angolkór gyógyítása feltétlenül orvosi felügyeletet igényel, ilyen esetben extrém magas dózisban kapják a csecsemők és a kisgyermekek a D-vitamint a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottságának eléréséig.

A múltban az angolkór gyakori volt, manapság a D-vitaminszint megfelelő karbantartásával, egyes országokban a tej D-vitaminnal dúsított formában való forgalmazásával már igen ritkának számító betegség. Magyarországon szinte kizárt az előfordulása, hiszen a kicsik születésüktől kezdve D-vitamin kiegészítésben részesülnek.

Vitaminbombák és játszóteres kalandok

A D-vitamin étrendi forrásai között szerepelnek az olajos halak, mint a szardínia, a makréla, a lazac, a halolajok közül a csukamájolaj, illetve a tojássárgája. 1 evőkanálnyi csukamájolaj a napi ajánlott mennyiség 3-szorosát tartalmazza. Az Amerikai Egyesült Államokban a tejet, a gabonapelyheket, a narancsleveket, egyes joghurtokat és a margarint is dúsítják D-vitaminnal. D-vitamin jelenléte önmagában nem elegendő a megfelelő csont- és fogképződéshez, gondoskodni kell a megfelelő kalcium– és foszfát-bevitelről is. Sok kalciumot található a tejben és a tejtermékekben.

Gyermekekre szabott D-vitamin forrás a napsütés. Sajnos az ózonrétek elvékonyodása miatt ezzel is csínján kell bánni, de a késő délutáni napfürdőzés biztosítja a késő tavasztól kora őszig terjedő időszakra a gyermekek optimális D-vitamin állapotát. A bőrben lévő előanyag, a 7-dehidrokoleszterin UVB sugarak (kvarclámpa fénye) hatására átalakul D-vitaminná, mely aktív formáját a májban és a vesében történő átalakulása során nyeri el. A létrejött aktív vitamin szabályozza a vér kalcium- és foszfátszintjét, valamint a csontképződést és a csontátépülést.

Sajnos a káros sugarak ellen védő, magas faktorszámú naptejek, fényvédő krémek csökkentik a bőrben napfény hatására természetesen lezajló D-vitamin termelődését, és a helyzetet csak tovább rontja a nagyvárosok levegőjének nagyfokú szennyezettsége.

Számháború

Gyermekeink egészséges csontjaiért

A kereskedelmi forgalomban kapható tejpépek jelentős része, egyes multivitamin készítmények D-vitamin tartalmúak. Létezik Magyarországon D-vitaminnal dúsított tápszer is (Linolac), melyből a gyermek egy adag (100 gramm) elfogyasztásával napi szükségletének mintegy negyedét juttatja be szervezetébe. Fontos, hogy a szülők gondosan tanulmányozzák át az összetevők listáját, hiszen több D-vitamint tartalmazó készítmény egyidejű szedésével megemelkedik a D-vitamin túladagolás kockázata.

Míg felnőttek esetében az ajánlott mennyiségek 100-500-szorosa, addig gyermekeknél már a 10-100-szoros adagok néhány hónapon keresztül történő bevitele is elegendő lehet a túlzott és káros D-vitamin szint kialakulásához. A D-vitamin túladagolás tünetei lehetnek a fejfájás, hányinger, hányás, étvágytalanság, gyengeség, izom- és csontfájdalmak. Tartósan fennálló magas kalcium-vérszint gyakori, illetve éjszakai vizelési ingert, fehérjevizelést, vesekőképződést, lágyrész meszesedést idézhet elő. A fenti túladagolási tünetek a D-vitamin-bevitel időben történő csökkentése esetén visszafordíthatóak. Egyidejűleg abba kell hagyni a kalciumtartalmú készítmények szedését, és súlyos esetben orvosi utasításra glükokortikoidok adásásra is szükség lehet.

Már a fogantatástól kezdve legyen a polcon!

Terhes nők esetében az ajánlott napi mennyiség megegyezik a nem-terhes felnőttek napi értékeivel, ami 10 mikrogramm (400 NE). Néhány szakember szerint a várandósság alatt a szükséglet egy kissé megemelkedik, főleg a naphiányos területen élők körében, de ez az összefüggés tudományos adatokkal még nem kellően alátámasztott. In vitro kísérleti adatok alapján az ajánlott napi D-vitamin mennyiségek szervezetbe történő bevitelével a kismama hozzájárul a fejlődő magzat helyes csontképződéséhez. A D-vitamin túladagolásával esetlegesen járó teratogén (magzatkárosító) hatás miatt a fenti értéknél magasabb dózisok bevitele csak a kezelőorvos beleegyezésével történhet.

A kellő mennyiségű D-vitamint a kisbabák az anyatejből nem kapják meg, ezért a hiánytünetek és az angolkór kialakulásának megelőzésére kiegészítésre van szükség, melynek elkezdésére az élet első két hetében sort kell keríteni. Az emberi tej literenként átlagosan mindössze 25 NE-t vagy még kevesebbet tartalmaz D-vitaminból, miközben az ajánlott napi megfelelő mennyiség a hiánytünetek kivédésére csecsemők, kisgyermekek esetében 200-400 NE naponta. 2-3 éves korig mindenképpen ajánlott a kicsik részére a D-vitamin gyógyszerkészítmények útján történő bevitele főleg a naphiányos hónapokban (októbertől áprilisig), figyelembe véve, hogy májustól a D-vitamint a sok napsütés kicsalogatja a bőrből.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Naponta napfényre a D-vitaminért!
  • Napfényvitamin-kisokos
  • A fogaktól a csontokig
  • Veszélyes a túl kevés D-vitamin
  • Forrás: HáziPatika.com