Kisgyerek

A fogzás stádiumai

Habár egyénileg eltérő lehet, általánosságban a babák 6 hónapos koruk körül kezdenek fogzani.Ez az időszak a picik (és a szülők számára is) igen megterhelő lehet,de ha tudjuk, mire számítsunk, és hogyan enyhítsük a fájdalmat,megkönnyíthetjük a folyamatot.
2017. Július 10.

A fogzás stádiumai

Minden anya megtapasztalja egyszer, milyen, amikor a gyereke egész nap nyűgös, nyáladzik, mindent a szájába vesz, megrágcsál és ennek tetejébe éjszakai is többször felsír. Ilyenkor majdnem biztos, hogy a fogzás áll a háttérben. Az első fogacskák előbújása igen fájdalmas folyamat és bár időben és sorrendben is gyereke válogatja, hogy mikor, melyik fog jelenik meg, 5 alapvető stádiumot különböztethetünk meg.

1. stádium: (0-6 hónapos korig)

Születéskor a babák mélyen az ínyben elhelyezkedő 20 kis fogcsírával rendelkeznek. Ezeket előbújásuk után “tejfogaknak” hívjuk, hiszen ez alatt az időszak alatt a csecsemők többsége kizárólag anyatejjel táplálkozik.

2. stádium: (6-8 hónapos korig)

Valamikor a 6. és 8. hónap között előtör az első kis fogacska. Ez általában a két alsó középső metszőfog közül valamelyik, melyet a két felső középső metszők követnek. Ettől függetlenül fogzásos tüneteket sokkal előbb is tapasztalhatunk a babán, hiszen már pár hónapos korban is beindulhat az egyelőre még láthatatlan folyamat. A kicsi imád kemény tárgyakat (vagy épp a mi ujjunkat) rágcsálni, hiszen az íny nyomása csökkenti a fájdalmat. Ezért fontos, hogy ilyenkor adjunk neki olyan rágókás – akár behűthető – játékokat, amikkel csillapíthatja a kellemetlen tüneteket. Szintén hasznos, ha beszerzünk néhány nyálkendőt, hiszen a fogzást kísérő folyamatos nyáladzás irritálhatja a kicsi mellkasának bőrét.

3. stádium (10-14 hónapos korig)

Tíz hónapos kor körül megindul a két felső szélső metszőfog előbújása, majd 14 hónapos korig a két alsó szélső metszők is megjelennek. A folyamat nagyjából ugyanolyan tünetekkel jár, mint a 2. stádiumban, csak ezek még intenzívebbek és egyértelműbbek lehetnek. Ebben az időszakban tipikusan a babák étvágya is csökken, sőt hőemelkedés és hányás is kísérheti a fogzást. Az alvásban is változás állhat be: sajnos ez mind a babák, mind a szülők számára mozgalmasabb éjszakákat jelent. Ha azonban a szokásosnál nyűgösebb, sírósabb, nyugtalanabb a gyermekünk, netán magas láza van, mindenképp keressük fel a gyerekorvost.

4. stádium (16-22 hónapos korig)

Ebben az időszakban bújnak elő a szemfogak. A 2-es és 3-as stádiumnál említett tanácsokat itt is bátran alkalmazhatjuk, hogy enyhítsük a fogacskák előtörését.

5. stádium (25-33 hónapos korig)

Talán mind közül a legkellemetlenebb periódus az első és hátsó őrlőfogak megjelenése. Mivel ezek a legnagyobbak, ezért lassabban és nagyobb fájdalmak árán törnek csak felszínre, így előfordulhat, hogy a korábban alkalmazott és működő fájdalomcsillapító praktikáink kudarcot vallanak. Próbálkozzunk más módszerekkel, kísérletezzük ki, hogy a mi gyerekünknél mi működik. Sok szülő arról számol be, hogy ilyenkor egy behűtött keményebb zöldség (pl. répa) rágcsálása hatékonyan enyhíti a kicsi tüneteit. Azonban, ha ezt alkalmazzuk, egy pillanatra se hagyjuk magára a gyereket, hiszen könnyen félrenyelhet!Kapcsolódó cikkeink: