Kisgyerek

Miből iszik a baba?

Pohárból már a pár napos újszülöttek is tudnak inni, persze ilyenkor még elsősorban a felnőtt ügyességén múlik a siker, és gyakran előfordul, hogy több megy mellé, mint a szájába. Mégis jobb, ha cumisüveg helyett ezt a módszert választjuk.
2008. Január 27.

Abban viszont még nem elég gyakorlottak a kicsik, hogy a maradék ne boruljon ki, amikor visszateszik a poharat az asztalra. Ha csőrös bögrét használunk, csökkenthetjük az ivással járó koszt, mert a fedél megakadályozza, hogy az egész kiömöljön. Egyéves koruk után már egyre ügyesebben bánnak a pohárral. Megértik már azt is, hogy törékeny, tudják, hogy nem szabad beleharapni az üvegpohárba, tisztában vannak vele, milyen következményekkel jár, ha kiöntik az innivalót.

Ilyenkor már nem célszerű mindig feltenni a csőrös bögre tetejét, mert csak akkor tanulja meg, hogy bánjon a pohárral, ha tapasztalhatja, hogyan is működik a dolog. Az egyéves kisgyermek már sok tekintetben önállóságra vágyik. Ha cumisüveghez szoktattuk, mindenhová magával cipeli, és önállóan szopogatja. Ez pedig a fogacskák szempontjából igencsak kedvezőtlen. Az édes innivalók fogszuvasodást okoznak: a tartós iszogatás megváltoztatja a nyál lúgos kémhatását, a savas környezet károsítja a zománcot, mely így kevésbé tudja ellátni védő szerepét. A kispoharat viszont nem cipelheti magával mindenüvé. Hozzászokik, hogy csak akkor igyon, ha szomjas. Az ivás utáni takarítást is megkönnyítjük, ha nem édes innivalókat, hanem vizet vagy édesítetlen teát adunk neki. A cukormentes tócsákat ugyanis feltörölni is könnyebb.

Miből igyon a kisgyerek?

Ha a kisbaba a főzelék- és gyümölcsfélék mellett még szopik, egyáltalán nincs szükség cumisüvegre. A vizet, gyümölcslevet, gyümölcsteát kezdettől fogva kínálhatjuk kis pohárban, feltéve, ha egyáltalán igényel külön innivalót a kicsi. Legalkalmasabb erre a kis átmérőjű, vastag falú porcelán kávéscsésze. Jól illeszkedik a baba szájához, könnyen kézbe tudja fogni, kevés folyadék fér bele, így az sem baj, ha kiömlik. Széles talpút válasszunk, ez nem borul fel olyan könnyen. Vékony falú poharat ne adjunk neki még akkor se, ha műanyagból készült, mert könnyen leharaphat belőle egy darabot. Az üvegpohár ilyen módon súlyos sérülést okozhat! Jó megoldás még a kétfülű műanyag gyerekpohár, de csőrös fedelét vegyük le róla. Ezt azoknak a babáknak szánták a tervezők, akik cumisüveg után próbálkoznak a pohárból ivással. A csőrös fedő nehezíti az új ivási módszer megtanulását – nem más, mint pohár alakú cumisüveg.

Ha a baba megtanulja, hogyan ömlik ki a folyadék az óvatlan mozdulattól a közönséges bögréből, jobban fog vigyázni. Hasonló öszvérmegoldás a sportüveg, de legalább praktikus, mert nem ömlik ki belőle útközben a víz. A cumisüveghez hasonlóan ez sem való arra, hogy egyfolytában iszogasson belőle a gyerek! Becsapós a keljfeljancsi pohár is: a gömbölyű aljban elhelyezett nehezék állítólag akkor is függőleges helyzetben tartja a poharat, ha a kisgyerek ügyetlenül teszi le az asztalra. A tapasztalat mást mutat: a legkisebb mozdulatra is megbillen, és kilötyög belőle a folyadék.

Forrás: Kismama magazin