Baba

A leszoktatásban a cumitündér is segíthet

A cumiról való leszoktatásban fontos a fokozatosság, a türelem és a határozottság is. Van néhány trükk, amely segítheti a folyamatot és vannak olyan lépések, amelyeket semmiképp ne tegyünk meg.
2019. Július 08.
A leszoktatásban a cumitündér is segíthet

Kell cumi vagy nem?

Mielőtt a baba megszületik, sokan elgondolkoznak azon, hogy szükséges-e cumit is beszerezniük vagy sem. A cumihasználat kapcsán megoszlanak a vélemények arról, hogy árt vagy használ-e, azt azonban fontos tudnunk, hogy minden baba más és minden család másképp működik, így az igények is eltérőek lehetnek. Vannak olyan babák, akik elutasítják a cumit, míg másokat megnyugtat, segíti őket az elalvásban, ahogy a kismamák körében is akadnak olyanok, akik teljesen elutasítják a cumit, míg mások alapfelszereltségnek tartják. Ne feledjük, hogy mások vagyunk, eltérő szükségletekkel, nézetekkel.

Egész nap ne

Ha egy kisbaba kiköpi, elutasítja a cumit vagy egyáltalán nem tart rá igényt, akkor természetesen nem kell használni. Ha azonban a baba igényli, megnyugtatja, ellazítja, vagy éppen segíti az elalvását, akkor a cumihasználat szükségessé válhat. Fontos azonban, hogy ne arra ösztönözzük a babát, hogy egész nap cumizzon, érdemes kizárólag megnyugtatáshoz, elalváshoz, éjszakai visszaalváshoz használni. Hasznos tud lenni a cumi számukra fogzás, hasfájás, betegség esetén is. A cumi csak addig legyen a baba szájában, amíg “feladata” van, például amíg megnyugszik a kisbaba és ne tovább.

A cumizást természetes jelenségnek tarthatjuk, hiszen a kisbaba elsősorban a száján keresztül érzékeli a világot. A szopási inger a cumizással kielégíthető, ráadásul a cumi sokszor éppen arra tanítja meg a babát, hogy nyugtassa meg magát, irányíthatja saját érzéseit, hogy lazulhat el. Mindez kettős célt szolgál: a nyugodtabb baba nyugodtabb szülőket is jelenthet. A cumi használata csökkentheti a SIDS vagyis a hirtelen csecsemőhalál kockázatát – erre a megállapításra jutott több tanulmány is, bár a pontos okát egyelőre még nem tudni.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a sokáig elhúzódó cumihasználat árthat a fogaknak: a cumi azzal, hogy a szájpadlásnak és az első fogaknak feszül, nyitott harapást eredményezhet a gyereknél, ami nemcsak a tejfogakra, de a maradandó fogakra is hatással lehet, a fogbarátnak nevezett cumik sem ártalmatlanok e tekintetben. Hosszan tartó használatuk kedvezőtlenül befolyásolja a beszédfejlődést, továbbá növelheti a gyermekkori fülproblémák kialakulásának kockázatát is.

Azoknál a babáknál, akik igénylik a cumizást egy-egy élethelyzetben, ott felmerülhet a kérdés, hogy mikor, hány éves korban kerüljön sor a cumizás abbahagyására. Létezik-e olyan egyértelmű időhatára a cumizásról való leszokásnak, amit érdemes betartani. Nincs egyértelmű időpont, vannak, akik szerint egyéves koron túl, amikor a szopásigény már csökken, a cumizásra sincs szükség, míg más elképzelések szerint a felső korhatár 2-3 évesnél húzható meg, az ennél idősebb gyerekeknél már nem szerencsés a cumihasználat.

Így segítheted a leszokást

A cumiról való leszoktatásnál nagyon fontos, hogy a szülő türelmes legyen, de határozott. Megpróbálhatjuk először kis időre elvenni a cumit, de mindig adjuk is vissza. Fokozatosan egyre hosszabb időre vegyük el. Segíthetjük a folyamatot azzal is, ha felcseréljük a cumit pelenkára, rongyira vagy valamilyen plüss, textil állatkára.

Segítségül hívhatjuk a cumitündért is, ő – hasonlóan a fogtündérhez – elviszi a cumit és a helyébe valamilyen kedves ajándékot hoz. Sok kisgyermeknél egy plüss állat képes kiváltani a cumit. A cumitündér persze éjszaka is meglátogathatja azt, aki már nem szeretne tovább cumizni. Ilyenkor a párna alá helyezett cumi helyébe valamilyen apró ajándékot hagy a tündér.

Ha már nagyobbacska gyerekről van szó, akkor megpróbálhatjuk megbeszélni vele, hogy bizony ő már nagylány, nagyfiú a cumizáshoz és kitűzhetünk egy időpontot is, amikor elbúcsúzunk a cumitól. E köré kis családi összejövetelt is szervezhetünk, közösen megünnepelhetjük, hogy búcsúzunk a cumitól.

Akármilyen módszert is választunk fontos, hogy legyünk türelmesek és következetesek, tartsunk ki a szándékunk mellett. De ami ennél is fontosabb, mindig dicsérjük meg a gyereket, díjazzuk az erőfeszítéseit.

Amit ne tegyünk

Soha nem alázzuk meg a gyereket, ne szidjuk, ne legyünk mérgesek rá azért, mert cumizik. Ne ébresszünk benne lelkiismeret-furdalást, ne hasonlítsuk össze más gyerekekkel.

Mi szülők, hiába szeretnénk gyorsan túl lenni az egész macerán, legyünk türelmesek és támogassuk a gyerekünket, ne sürgessük, ne akarjuk felgyorsítani a folyamatot. Ne vegyük el hirtelen, egyik napról a másikra a cumit. Soha ne kenjük be semmivel, hogy elmenjen tőle a kedve. Inkább biztassuk és dicsérjük, ezzel sokkal könnyebbé tehetjük a folyamatot nemcsak magunknak, de a gyerekünknek is.

Kapcsolódó cikkeink: