Kisgyerek

Egy anya szerint ezzel a trükkel könnyedén vége a cumizásnak

Ha a te gyereked is cumizik, eljön a pillanat, amikor ő még ragaszkodik hozzá, te azonban már úgy érzed fel kéne hagyni vele. Egy anya megmutatta, náluk mi vált be.
2023. Június 27.
Cumi után nyúl a baba
Kép: Getty Images

Egy édesanya TikTokon osztotta meg követőivel cumi leszoktató tippjét: ollóval lyukat vág a cumin, amitől azt várja, hogy gyerek így majd elutasítja a használatát. A videón az látszik, hogy a kisgyerek eldobja a cumit (hogy mennyire őszinte vagy sem a reakció azt nem tudjuk), ezzel igazolva az anya trükkjét. A kommentelőket megosztották a látottak, volt, aki felvetette, hogy nem tűnik biztonságosnak ez a megoldás, míg mások szerint hatástalan így leszoktatásra bírni a gyereket, aki ezután nyilván másik cumit fog követelni ahelyett, hogy abbahagyná a cumizást.

Ha már cumizik egy kisgyerek, akkor az a fair, ha türelemmel és nem mindenféle rafinériával segítjük őt a cumi elhagyásában (annál is inkább, mert mi, felnőttek szoktattuk rá). Ebben a cikkünkben jó néhány tippet adtunk a gyerekbarát cumi leszoktatásra:

A cumizásról azért jó tudni, hogy összezavarhatja a szoptatást (bár nem törvényszerű), mert teljesen más technika szükséges a kettőhöz, bizonyítottan nem tesz jót a szájpadlásnak valamint a fogaknak, ugyanis az állandó nyomás miatt fogászati rendellenességek alakulhatnak ki. A leggyakoribb elváltozás ami a cumizás számlájára írható a nyelvlökéses nyelés, amelynek hatása a nyitott harapás: ilyen esetben az alsó és felső metszőfogak összeharapáskor nem érnek össze, egy kis rés alakul ki a frontfogak között, emiatt nehezebbé válhat a nyelés, sőt az artikulációt is befolyásolhatja. Ha azonban mindezek dacára mégis cumizik a gyerekünk, akkor egy-két éves kor között érdemes szelíd, türelmes úton elhagyni ezt az eszközt.