Kisgyerek

Meddig használhat cumit a gyerekem?

Sok szülő igen hasznos eszköznek tartja a cumit, de egy idő után meg kell válni tőle. Mikor érdemes elválasztani a cumitól a kisgyereket és milyen problémákat okozhat, ha túl hosszú ideig használja?
2022. Február 14.
Meddig használhat cumit a gyerekem? (fotó: Getty Images)

Mikor szoktassam le a gyermekemet a cumiról?

A fogorvosok, logopédusok és gyermekorvosok szerint három éves korra érdemes abbahagyni a cumizást. Ez a felső életkori határ, de jobb lenne, ha még ezt sem várnánk meg és korábban elválasztanánk a gyereket a cumitól. Érdemes itt megjegyeznünk, hogy a cumi bár hasznos eszköz lehet, hiszen a baba megnyugtatását szolgálja, szoptatási tanácsadók szerint azonban negatívan befolyásolhatja a szoptatást.Az elválasztás célja az kell, hogy legyen, hogy a gyermeknek a cumi kényelme iránti vágyát egyensúlyba hozza a fejlődés más területeivel, például a beszéddel és a nyelvvel. Különösen megnehezítheti a cumi leszoktatási folyamatát, ha a kisgyermek nagyon ragaszkodik hozzá, mert azt tanulta meg, hogy a cumi az egyetlen módja a megnyugtatásnak. A cumi nyugtató mechanizmusa miatt – hiszen a szopás megnyugtatja a csecsemőt – sokszor az alvásban is segíti a babát, ezért kényelmes a szülőnek is a cumi használata.Tanulmányok azt mutatják, hogy a 3 éves kor utáni cumihasználat hatással lehet a fogazatra és a szájpadlásra. Ez a gyermek harapásával kapcsolatos problémákhoz vezethet, ezért a cumi használata esetén a fogorvosi látogatások kulcsfontosságúak.

Kétségtelen, hogy a cumi kényelmes és hasznos – olyan könnyen meg lehet vele nyugtatni egy nyűgös csecsemőt vagy kisgyermeket. De eljön az az idő, amikor le kell szoktatni a gyermeket a cumiról. Fontos, hogy legyen egy terv és fokozatosság a cumiról való leszokásban.

Mindenekelőtt fontold meg, hogy egyáltalán adsz-e cumit a babának. Nem minden baba szereti, ha nem fogadja el, akkor sincs gond. Ha igény szerint szeretnél szoptatni, akkor óvatosan a cumival, összezavarhatja a babát.Ha a cumi mellett döntöttél, akkor arra figyelj, hogy ne legyen egész nap a baba szájában és 2 maximum 3 éves korig váljatok meg tőle, mert káros hatással lehet a beszédfejlődésére, a hangképzésre, a harapástechnikájára. A cumi használata növelheti a fülgyulladás kockázatát is, az állandó szopómozgás miatt a belső fülbe sok baktérium kerülhet. Az a gyermek, aki 1 éves korában folyamatosan cumit használ, nehezebben fog leszoktatni róla. A baba 6 hónapos korára csökkenteni érdemes a cumival töltött idő mennyiségét. Korlátozzuk a cumi használatát a lefekvésre, alvásra, betegségek, utazás idejére.Ha túlságosan a cumi megnyugtatására támaszkodik a szülő és a baba is, az elveheti a lehetőséget más megküzdési készségek kialakulásának.Amikor a baba gügyögni kezd, ne legyen állandóan a szájában a cumi, ez nem teszi lehetővé, hogy kommunikáljon a környezetével, hátráltatja a beszédfejlődést.

Tippek a cumiról való leszoktatáshoz

Ha elválasztási stratégiákat keresel, ezeket az ötleteket, módszereket fontold meg.Hirtelen, egyik-napról a másikra is lehet tenni a cumit, de ehhez olyan szülő kell, aki határozott és nem riad vissza attól, hogy gyermeke néhány napig nyűgös vagy sír. Olyan gyermekeknél működhet ez a módszer, akiknek könnyű a temperamentuma. Arra is fel kell készülni, hogy a cumi helyett mivel fogod megnyugtatni a gyermeked. Verbálisan vagy más tevékenységekkel, esetleg nyugtató plüssel, takaróval kiváltható a cumi.Ha azonban ez a módszer nem szimpatikus számodra, akkor lassabban is haladhatsz és korlátozhatod a cumi használatát, pl. csak alváshoz adod oda a gyermeknek. Hasznos lehet, ha bevonod a gyereket is a folyamatba, pl. megkéred minden reggel, hogy adja vissza a cumit. Ez megtaníthatja őket arra, hogy emlékezzenek rá, már nincs rá szükségük. Még az is lehet, hogy maguktól kezdik el odaadni a cumit.Egy kis szertartás keretében közösen is megválhattok a cumitól, akár úgy, hogy együtt elteszitek egy dobozba vagy kidobjátok.A cumi leválasztásának kulcsa a következetesség, annak megértése, hogy lehet, hogy lesz néhány könnycsepp, de hogy ezek a könnycseppek rövid ideig tartanak majd.Igénybe vehetitek a cumitündér segítségét: tegyétek a cumit a gyerek párnája alá, hogy a cumitündér elvihesse onnan és a helyébe valami szép, kedves kis plüss érkezzen.Amit azonban soha ne tegyél: ne alázd meg, ne szégyenítsd meg a még cumizó gyermekedet, ne hasonlítgasd össze másokkal (bezzeg, xy már nem cumizik), ne büntesd azzal, hogy elveszed tőle a cumit. Türelem, előbb-utóbb sikerülni fog megválni a cumitól.(Cikk forrása: verywellfamily.com)