Baba

Így fejleszti a látást a ringatás

A ringatásnak számos pozitív hatása van a babára, kisgyerekre nézve. Segíti az idegrendszeri fejlődést, stresszoldó hatású, fejleszti az egyensúlyt, a ritmusérzéket s a vizuális érzékelést is.
2020. Június 29.
Így fejleszti a látást, vizuális érzékelést a ringatás (Fotó: Getty Images)

A baba születésétől kezdve lát, azonban az első hónapban élesen csak a 25 centiméterre lévő dolgokat, mint például az édesanya arca szoptatáskor. A többi dolog kissé még homályos ilyenkor a számára. Két hónaposan nagy örömét leli a baba az arcok szemlélésében, a harmadik hónaptól felismeri az ismerős arcokat, örömmel nézeget a tárgyakat, a kezét, miközben mozgatja játékait. Tekintetével, fejével követi a mozgást. Mire eléri a féléves kort, látása már annyira éles, hogy az égen elhúzó repülőt is észreveszi. Tehát a világ fokozatosan válik egyre élesebbé, színesebbé, izgalmasabbá a számára, ahogy fejlődik a látása. Ahhoz, hogy az agyi látópályák megfelelően fejlődjenek, a babának szüksége van a környezeti ingerekre.

A mozgás észlelése fontos része a környezet megismerésének: a baba környezetében a tárgyak és az emberek sokféleképpen mozoghatnak – oldalra, forogva, fel-le, jobbra-balra – és más-más sebességgel. A különböző mozgások esetén különféle érzékelési mechanizmusok léphetnek életbe, és a baba saját mozgása is hozzájárul a mozgás érzékeléséhez.

Amikor a karodban, vagy akár egy puha babahintában ringatod a gyermeked, az kiváló gyakorlat a vizuális észlelés fejlesztésére. Ilyenkor különböző nézőpontokból – fent-lent, jobbra-balra ringatva oldalirányba – tudja megfigyelni a környezetét. Éppen ezért érdemes ringatásnál, hintáztatásnál minél több variációt kipróbálni, hogy különféle helyeket tudjon különféle nézőpontokból megfigyelni. Hogyan érdemes tehát ringatni a babát, hogy az minél kedvezőbb legyen a látás fejlődésének?

  • Amikor karban ringatod, már akkor is érdemes váltogatni a pozíciókat: fordítsd szembe magaddal időnként, de tartsd úgy is, hogy a háta van a mellkasod felé. Ringasd függőlegesen és oldalirányba is, fektesd egyszer az egyik, egyszer a másik kezedre.
  • Ülj vele egy nagyobb fitnesz labdára, és rugózz vele egy kicsit, hogy így is megfigyelhesse a világot.
  • Ringatáskor ne csak egy helyben legyél vele, sétálj a lakásban, kertben, hogy meg tudja figyelni a környezetét.
  • Ringasd a térdedre ültetve, szembe magaddal, majd úgy, hogy háttal legyen. Ilyenkor játszhatsz vele höcögtetőket, de billegtetheted oldalra is. A hason töltött idő is elengedhetetlen a látás megfelelő fejlődéséhez, ezt ringatásnál kipróbálhatod úgy, hogy a combodra fekteted, vagy esetleg a karodra, hogy így lefelé is tudjon nézni.
  • A puha hinta fölé lógass színes játékokat, amikor már észleli a színeket, ez is jótékonyan hat a látása fejlődésére. Sőt, a nagymotoros képességekre is, hiszen majd megpróbálhatja ezeket elérni, nyújtózkodni feléjük. A hintában a baba állandóan változtatja a fókuszt, amikor rád vagy a környezetére néz. Ha a hinta mobilis, időnként érdemes azt is áthelyezni a lakás más pontjára, hogy onnan is körbe tudjon nézni. Ha a magasság is állítható, azt is variáld.
  • Ülj vele hintaszékbe, és ringasd itt is különböző pozíciókban. A hintaszéket sem érdemes mindig ugyanott használni, vidd a lakás különböző pontjaira, ki az erkélyre, a kertbe, stb.
  • A gyermeked környezetébe is helyezz el izgalmas, színes, különböző formájú tárgyakat, időnként akár ezeket is variálva, hogy ringatás közben minél több érdekességet lásson. A tükrök is izgalmasak lehetnek a számára.
  • Az ölbeli játékok közül a höcögtetők, a billegtetők, a táncikálók, hintáztatók, zsupp-zsuppolók mind nagyon hatékonyak, illetve azok a mondókák is, amelyeknél a kezeit is tudja használni és megfigyelni a gyermeked.
  • Amikor már nagyobb, a hintalovon való mozgás is remek fejlesztő. Erre is igaz, hogy ne mindig a lakás ugyanazon pontján használja.

Forrás: britannica.com, educatall.com

További tippek: