Baba

Nem mindegy, hogy ringatjuk a babát

A nyugtalan, síró babát az édesanyja általában automatikusan felveszi, ringatni kezdi. A ringatás ugyanis nagyon hatékony módszer a gyermek megnyugtatására. Van néhány dolog, amire azonban érdemes odafigyelni.
2020. Május 25.
Nem mindegy, hogy ringatjuk a babát (Fotó: Getty Images)

A ringatás azért olyan hatékony a baba megnyugtatásában, mert emlékezteti őt az anyaméhben töltött időre. Emellett a ringatásra szüksége is van a kicsinek, a megfelelő fejlődés, idegrendszerük egészséges érése szempontjából, továbbá jótékony hatással van a mozgásfejlődésre és az emésztésre is.

Ringatáskor figyelj oda gyermeked jelzéseire, hogy észrevedd, mi az, ami megnyugtatja őt – még ha furcsának tűnő pozíciók, imbolygások is működnek nála. Tartsd közel a testedhez, mert ez is segít neki megnyugodni, a testmeleg, az ölelés is csökkenti a stresszt. Ringasd határozott, következetes ritmus szerint – ha szükséges, énekelj vagy tegyél fel zenét, ez segíthet ritmusban maradni. Nagyon fontos az is, hogy légy türelmes magaddal, hiszen időbe telik minden új dolog elsajátítása, így a ringatás technikája is – mind neked, mind a babának.

Kalmár Szandi, alvásszakértő, babahordozási tanácsadó szerint nincs semmilyen megkötés, speciális ajánlás arra, hogy ringassa egy anyuka a babáját – úgy érdemes ringatni, ahogy neki jólesik, és természetesen, ami működik a babánál. – Szoktam találkozni azzal, hogy az édesanyák úgy gondolják, a babát csak nagyon finoman lehet ringatni, nem lehet bátrabb mozgásokat, nagyobb rugózásokat bevetni, pedig ez nem igaz. Nagyon hatékony módszer például a fitneszlabdán való ringatás, amelyen jó nagyokat lehet rugózni. Ezért ha a finom ringatástól nem csendesedik a sírás, vagy nem alszik el a baba, érdemes bátrabban is megpróbálni – magyarázta a szakember. Ugyanez igaz a puha, rugóra függesztett hintákra is Kalmár Szandi szerint, sok babánál jobban működik, ha ezekben kicsit erősebben ringatják.

Nem mindig működik az sem, ha a babát az anyuka magára köti egy hordozóban, és sétál vele a lakásban.

– Ilyen esetben is meg lehet próbálni egy kicsit intenzívebb technikát, például a már említett fitneszlabdás módszert. Illetve ha van udvar, kert, már az is segít, ha az anyuka kimegy – tette hozzá a szakember -, mert ott másképp mozog, mint a lakáson belül, és a levegő is más, ami szintén hatékony lehet. A totyogósokat, kisgyerekeket csepphintában, függőágyban érdemes ringatni, amiben aludhat is a gyerkőc – és ezeket is használhatjuk bent és kint is.

Így ringasd a babád

  • A lassú, egyenletes mozgás megnyugtatja a kicsit: ülj hintaszékbe vagy óriáslabdára, vedd ölbe, mozogj vele finoman.
  • Fektesd hassal az alkarodra, és járkáljunk vele egy picit – ha hasfájós a babád, ő valószínűleg kedvelni fogja.
  • Emeld függőleges helyzetbe, döntsd a válladra és sétálgassatok fel-alá: így büfiztetheted. Arra figyelj, hogy étkezés után inkább keresd az erőteljes mozgást.
  • Ha kedved van hozzá, akár táncolhatsz is vele a válladra döntve, ütemesen, élénken járkálva.
  • Ha elmúlt 6 hónapos és éber, a térdedre is ültetheted, finoman zötyögtetve, meglepve egy-egy nagyobb zökkenéssel.
  • Szintén a 6 hónaposnál idősebb babával kipróbálhatod azt is, hogy keresztbe veted a lábad, felfekteted a babát a levegőben lévő lábszáradra, megfogod a kezét, és hintáztatod a lábadat lengetve.

Ha már nagyobb a gyermeked

A kisgyermekeknél, az óvodáskort jóval megelőzve a klasszikus ringatást felváltják az ölbeli játékok – ez a felnőtt és a gyermek kétszemélyes játéka, amely a gyermek testi-lelki fejlődését szolgálja. Az ölbeli játékokat bizalmi játékoknak is nevezi a pedagógia, hiszen képesek olyan érzelmi közeget teremteni, amelyben az egymásra figyelés, a szeretet kifejezése, az anyával, az apával, a nagyszülővel, esetleg a nagyobb testvérrel való metakommunikáció fokozottan van jelen.

Az ölbeli játékok meghitt hangulatú, jellegzetes felépítésű, várakozással teli játékok, melyek egyfajta csattanóval, örömteli végkifejlettel zárulnak, mint a csiklandozás, lecsúszás, dögönyözés, paskolás, magasba repülés. Ha kisgyermekeddel ölbeli játékot játszotok, arra mindig figyelj oda, hogy a csattanó sose maradjon el, és ismételd meg többször is a játékot – ezt a kicsik nagyon szokták díjazni, főként önfeledt kacagással.

Játszhattok höcögtetős, lovagoltatós, csiklandozós, arc- vagy tenyérsimítós, cirógatós, hintáztatós, táncoltatós, dögönyözős, vonatozós ölbeli játékokat. Néhány ismertebb játék ezek közül a Csip-csip csóka, a Ciróka, maróka, a Gyí, paci, paripa, a Töröm, töröm a mákot, az Áll a baba, áll, a Kerekecske, gombocska, a Lóg a lába, lóga, a Hüvelykujjam almafa, az Én is pisze, te is pisze, a Hóc, hóc, katona, a Süssünk, süssünk valamit. De akár saját mondókákat is kitalálhatsz, összekötve a jellegzetes ölbeli mozgásokkal.

Mondókák
Csip-csip csóka, vak varjúcska. Komámasszony kéreti a szekerét, nem adhatom oda,
tyúkok ülnek rajta. Hess, hess, hess!

Ciróka-maróka! Mit főztél? – Kását. – Hová tetted? – Padkára. – Megette a kiscicája.

Gyí, paci, paripa, nem messze van Kanizsa, odaérünk délre, libapecsenyére. 

További tipp:

Felhasznált források: fatherly.com, ovonok.hu

Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!
Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év

Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű

Pampers pelenka

Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka

Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig – 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)

Játékszabályzat

CSATLAKOZOK