Baba

Így fejleszti az egyensúlyt a ringatás

A ringatás, hintáztatás, a különböző zötyögtetős játékok amellett, hogy nagyon élvezetesek a babának, kisgyermeknek, a fejlődésre is jótékonyan hatnak, fejlesztik az egyensúlyt.
2020. Június 15.
Így fejleszti az egyensúlyt a ringatás (Fotó: Getty Images)

A gyerekek születésüktől fogva igénylik a hintáztató, ringatózó mozgást, amelyet az anyaméhben is tapasztaltak. Sőt, ha megfigyeljük a baba mozgásfejlődését, észrevehetjük, hogy maga is végez hintázó, ringatózó mozgást.

Ritmusosságának köszönhetően a ringatózó, hintázó mozgás segít a gyerekeknek megnyugodni, oldani a belső feszültséget, szorongást, de emellett az egyensúlyérzék kialakulásában is fontos szerepe van. A vesztibuláris rendszer felelős az egyensúlyérzékért és a mozgásérzékelésért. A belső fülben található, és az ebben lévő folyadék elmozdulásának hatására küld információkat az agynak, hogy ismerjük testünk általános helyzetét, hogy mozgunk-e, és ha igen, akkor milyen gyorsan, milyen irányba.

Minden olyan mozgás, amely folyamatosan ismétlődik, állandó helyváltoztatással jár, így a ringatás, hintázás is, fejlesztik a vesztibuláris rendszert, amely ezen mozgások közben folyamatosan ingereket továbbít az agynak, és segíti a testet az egyensúly megőrzésében. A ringatózó, hintázó mozgás hatással van az egész idegrendszer fejlődésére, jótékonyan hat a koordinációs képességre, a gondolkodásra, erősíti a két agyfélteke közötti kommunikációt. A fejlett egyensúlyérzék pedig olyan képességeket is támogat majd a későbbiekben, mint az óra leolvasása, vagy annak megtanulása, merre van a “d”, a “b” vagy a “p” betű szára.

Hogy ringasd, hintáztasd a gyerkőcöt?

A még csak néhány hónapos babát valószínűleg gyakran ringatod, hogy ezzel is segíts neki megnyugodni ha nyűgös, sír, de altatáskor is jól bevált módszer. Kipróbálhatod azt is, hogy egy fitneszlabdán ringatod, nagyobbakat rugózva, jobbra-balra, előre-hátra, vagy akár hintaszékben ülve ringatod a karodban, de egy puha babahintával is próbálkozhatsz.

Ha már nagyobb a baba, fokozatosan, a finomabb, lassabb mozgásokkal kezdjétek a hintázós, ringatásos játékokat, például gyengédebb lovacskázással a térdeden. Ezután jöhetnek az izgalmasabb hintáztató, höcögtető, billegtető mondókás játékok is.

Az ölbéli játékot természetesen kisgyermekkorban is igénylik még, ekkor már akár közösen is tudja veled mondani a mondókákat. Ebben a korban az életkorának megfelelő hintával is próbálkozhattok, melynek akkor is van fejlesztő hatása az egyensúlyérzékre nézve, ha nem magától hajtja, hanem te lökdösöd benne.

Néhány hintázós, höcögtető mondóka a ringatáshoz

A hintáztató mondókákat már a legkisebb babák karban ringatásakor is kipróbálhatod, vagy a térdeden, lábadon, öledben való hintáztatásakor is. A nagyobb gyerekeknél pedig a hagyományos hintázást teszik majd még szórakoztatóbbá!

Hinta-palinta,

benne ül a babika.

Hajtsd ki végig,

ne csak félig,

veres torony tetejéig!

Hinta-palinta,

szépen szól a pacsirta.

Lökd meg kislány a hintát,

érjem el a pacsirtát!

Zsipp-zsupp, kenderzsupp,

ha megázik, kidobjuk!

Zsupsz!

Gyí, te paci,

gyí, te ló, 

gyí, te Ráró, 

hó, hahó!

Hóc, hóc, katona,

ketten ülünk egy lóra,

hárman meg a csikóra!

Így megyünk Piripócsra!

Felhasznált forrás: babysparks.com

További tippek: