Baba

Hintaszék a babának – Miben segít?

A babák számára kifejlesztett hintaszékek nemcsak megnyugtatják a piciket, de mozgásfejlődésükhöz is segítséget nyújthatnak.
2018. Június 26.
Hintaszék a babának - Miben segít?

Ha a hintaszékre gondolunk, főként nagymamák és nagypapák képe sejlik fel előttünk, akik békésen pihennek és ringatóznak benne. Pedig a hintaszék nemcsak az idősek kedvenc helye lehet, a babák is szívesen elidőznek benne.

Hintázás már a kezdetektől

A gyermekek már születésüktől fogva ösztönösen igénylik és szeretik a hintamozgást. Nem véletlen, hogy számtalan kultúrában használták és használják a mai napig is a különféle függő- vagy hintabölcsőt. Alvásra és pihenésre épp úgy alkalmasak ezek az eszközök, mint a babák megnyugtatására.

A bölcsők biztonságot adó ölelését és a hintaszékek megnyugtató ringatását ma már olyan modern, praktikus babahintaszékekben is megtapasztalhatják a picik, amelyek nemcsak remek pihenőhelyet, de játéklehetőséget is biztosítanak nekik.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ha megfigyeljük gyermekünk mozgásfejlődését, szembetűnő, hogy már kicsi korától saját maga is végez hintázó mozgást, amivel megnyugtatja magát. Mivel már az édesanyja méhében megtapasztalja – a járás következtében kialakuló – ritmikus mozgást, ezért a hintázás során a szorongások, félelmek, belső feszültségek oldódnak benne. Az egészen picik számára kifejlesztett babahintaszékek ezért is segítenek a nyűgös, síró babát megnyugtatni.

A hintázó mozgás azonban nemcsak megnyugtat, hanem egyfajta terápiás segítséget is nyújt a gyermek egyensúlyérzékének kialakulásához, amely aztán az egyre komolyabb hintákban szerzett élmények és tapasztalatok által fejlődhet tovább.

Így működnek

A babahintaszékek egy fel-le mozgással működnek, amely a baba mozgásától indulnak el, de bizonyos típusoknál egy rezgő funkcióval is kiegészítik a terméket. Ha a baba nem akar hintázni, a székeket természetesen fixálhatjuk is egy egyszerű mozdulattal.

A jó minőségű babahintaszékek könnyűek, bárhová magunkkal tudjuk vinni a lakásban őket, hogy a pici mindig a közelünkben lehessen; a hintaszékre szerelhető játékhídon pedig olyan színes, zenélő, zörgő figurák és játékok lógnak, amelyek már a pár hónapos babák figyelmét is lekötik, és fejlesztik szem- és kézkoordinációjukat.

A hintaszék vásárlásakor ügyeljünk a biztonságos termék kiválasztására! A hintaszéken mindenképpen legyen többpontos biztonsági öv, ülése dönthető, a szék huzata pedig könnyen mosható kell, hogy legyen.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: