Kisgyerek

A tili-toli játék nem csak a szórakozásról szól

Csattogtatja a szárnyát, két keréken gurul, és a gyerekek egyszerűen imádják. A tili-toli nemcsak remek játék, hanem kiváló fejlesztőeszköz is.
2018. Június 20.
A tili-toli játék nem csak a szórakozásról szól

Amikor egy tipegő korú gyermek az első születésnapja körül elkezd járni, eleinte kisebb majd egyre hosszabb távokat tesz meg, 3 éves koráig pedig egyre bonyolultabb, komplexebb mozgásokat fog elsajátítani.

Az első lépésekkor kezdetben az egyensúlyozás sem tökéletes – sokszor elesik a kicsi, és karjai kis madárszárnyként (könyökben behajlítva) segítik az egyensúlyozásban.

A 15. hónaptól kezdve, amikor már stabilabbá válik a járás, érdemes rávenni olyan feladatokra a gyermeket, amelyek járás közben egyensúlyozásra késztetik. Ehhez tökéletes segítséget jelentenek a toló- majd később a húzójátékok.

A tili-toli játékok

A tologatós játékok egy fogantyúval ellátott botból, és a végére erősített tolható játékfigurából (lepke, bohóc, kutya, katica, méhecske) állnak. A gyermek a botot a kezében fogva tolhatja maga előtt a színes játékot, ami csattogtatja a szárnyát, zenél vagy egyéb hangot ad. Nos, ezt a játékot nem a ráérős, szunyókálós délutánokra találták ki, viszont kétségtelen előnyük, hogy a szülők mindig hallják, merre is jár a gyerkőc a házban.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A tolójátékok (vagy más néven tili-toli játékok) nemcsak az egyensúlyérzék hanem a mozgáskoordináció fejlődéséhez is hozzájárulnak. Ennek a játéknak a használatához először meg kell tanulnia stabilan állni a babának, és a játék kis fogantyúját is kézben kell tartania, hogy aztán maga előtt tolva sétálni indulhasson vele. Ez bizony rengeteg összehangolást és tanulást igénylő feladat.

A gyermek a tili-toli segítségével elsajátíthatja az akaratlagos mozgást, ami óriási örömforrás számára, hiszen újra és újra ki akarja próbálni, ahogy ő maga hoz mozgásba egy játékot. A tili-toli segítségével a gyermek gyakorolhatja a manőverezést (tárgyak kikerülését), próbálgathatja a sebességet, a hirtelen megállást vagy a lassítást is. Játék közben megtanul koncentrálni, hogy kikerülje az elé kerülő tárgyakat, bútorokat, így koordinációs készsége is fejlődik.

A tili-toli játékok azért is nagyon hasznosak, mert mozgásra ösztönzik a gyermeket, ugyanakkor nem adnak biztos támasztékot, így az önálló járást egyedül kell megoldaniuk babáknak.

Ez a színes, kedves játék sokáig nagy örömforrás lesz a gyermek számára.

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: