Kisgyerek

Nyelvtanulás gyermekkorban: mit érdemes tenni és mit nem?

A kisgyermekek idegennyelv-tanulásával kapcsolatban általában két szemben álló elmélet csap össze.
2018. Március 25.
Mikor érdemes elkezdeni a nyelvtanulást?

Sokan úgy vélik, hogy a babáknak, kisgyermekeknek egyáltalán nem lenne szabad idegen nyelven tanulniuk, mert ez szabályosan összezavarhatja őket, és egyik nyelvet sem tudják majd megfelelően elsajátítani. Azonban a kicsik meglepően korán, már néhány napos korukban képesek különbséget tenni a hallott nyelvek között, és azt is rendkívül hamar elsajátítják, hogy melyik az anyanyelvük és melyik az idegen nyelv. 

A szakemberek szerint minél korábban kezd el valaki megismerkedni egy idegen nyelvvel, annál gyorsabban és könnyebben tudja azt elsajátítani, mert tulajdonképpen párhuzamosan tanulja az idegen nyelvet és az anyanyelvét. Ez nemhogy hátráltatja a fejlődését, de olyan képességeire is rendkívül pozitív hatással lehet, mint a kreativitás. 

Mit tegyünk és mit ne, ha szeretnénk a kisgyermeket idegen nyelvre tanítani?

A legfontosabb, hogy az idegen nyelvet játékos és élvezetes formában mutassuk be neki, például énekléssel, játékokkal, könyvekkel! Kereshetünk olyan játszótársakat, baba-mama csoportot is, ahol más anyanyelvű gyerekekkel is találkozhat, vagy ahol más gyerekekkel együtt gyakorolhatják az idegen nyelvet!Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Ne erőltessük az idegen nyelven való beszédet, például ne “kényszerítsük” rá a kicsit, hogy a megfelelő nyelven válaszoljon. Ha egy-egy szót nem akar az idegen nyelven mondani, ne unszoljuk, nyaggassuk. Az idegen nyelv elsajátítása örömteli tevékenység legyen, ne pedig kényszer.

Legyünk kitartóak, még akkor is, ha a gyermekünk semmi érdeklődést nem mutat az idegen nyelv iránt. Annak is hatalmas hatása lehet, ha a kicsi csak hallja az idegen nyelvet, annak ritmusát, kiejtését.

Ne ijedjünk meg, ha a gyerek keverni kezdi a nyelveket, például ha bizonyos szavakat, kifejezéseket csak az egyik nyelven mond. Ez teljesen normális folyamat azoknál a kicsiknél, akik többnyelvű környezetben nőnek fel, és egy idő után egyszerűen kinövik. Valójában a nyelvek keverése kifejezetten pozitív jel, mely azt mutatja, hogy a gyermek képes villámgyorsan egyik nyelvről a másikra váltani, és mindkét nyelvet biztonsággal használja.

Legyünk realisták, és ne várjunk “emberfeletti” teljesítményt a gyermekünktől! Sajnos, az nem igaz, hogy elég hetente egy-két órát idegen nyelvet beszélni a gyermekhez, és ő ennek eredményeként anyanyelvi szinten fog beszélni.

(Képen: Fisher-Price Kacagj és Fejlődj! Daloló mesekönyv)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: