Kisgyerek

Járgánykisokos: mikor és mivel száguldjon a gyerek

Mire a gyerkőc eljut az első kerékpárjáig, kialakul egyensúlyérzéke és megtanulja a pedálok használatát, sok-sok járgánnyal fog megismerkedni. Összeszedtük, melyek lesznek a legfontosabbak.
2021. December 14.
Járgánykisokos: mikor és mivel száguldjon a gyerek (fotó: Getty Images)

Réges-régen talicskával tologatták a gyermekeket, a fiúk lovacskáztak és nádparipán vágtattak – ezek voltak a kisgyermekek legelső járgányai. Mára már nagyot változott a világ, és a lábbal hajtható játékoktól az elektromos meghajtású autókig számos lehetőség kínálkozik, hogy gyermekeink is átélhessék a száguldás élményét.

A járgányok kiválasztásakor elsősorban azt érdemes szem előtt tartanod, hogy mennyire bírja megtartani egyensúlyát a gyermek. Az ülőfelület mellett a kerekek száma, elhelyezése és nagysága is befolyásolja az eszköz stabilitását.

A legkisebbeknek a lábmeghajtású járművek a legpraktikusabbak, ezt követően sajátíthatják el a pedálok használatát, és ismerkedhetnek meg az elektromos meghajtású járművekkel is.

Vegyük sorra, hogy mikor és mivel száguldhatnak porontyaink, mire eljutnak a kerékpárok használatáig!

Bébitaxi (1-2 éves kortól)

A legkisebbek első játékai a lábbal hajtható, alacsony járgányok lesznek. A bébitaxi nagy előnye, hogy a bátortalanabbak is szívesen próbálják ki, hiszen négy kereke kellő stabilitást nyújt, és olyan biztonsági alkatrészekkel rendelkezik, mint a biztonsági öv, leesésgátló, levehető padló vagy a teleszkópos szülői kar.Az egyszerűbb, nyitott járgányok mellett, amelyek forgatható kormánykerékkel vannak felszerelve, az igazi autókat imitáló zárt járművekbe (taxiba, mentő- és tűzoltóautóba vagy mini hintóba) is becsücsülhetnek a picik. Ezekben a lábuk a játékon belül lesz, és lépegetve hajthatják a masinákat. Kezdetben a szülők segítsége is biztosan kelleni fog, később már önállóan is gurulhatnak velük.A bébitaxik közül érdemes olyan típust választani, ami a gyermek korához és képességeihez alakítva követi fejlődését, vagyis az egyes elemek leszerelhetőek róla, így a későbbiekben, segítség nélkül is tudja hajtani a járgányát.Figyelj rá, hogy a jármű elég könnyű legyen ahhoz, hogy a totyogó is boldoguljon vele, de azért ebben a korban még ne várd el, hogy hosszabb távokat meg fog tudni vele tenni!

Lábbal hajtós kismotor (1-2 éves kortól)

Nincs olyan kisgyermekes háztartás széles e hazában, ahol ne bújna meg minimum egy lábbal hajtós, háromkerekű műanyag kismotor valahol. 1-1,5 éves kor környékén – miután már elsajátította az önálló járást a gyermek – lehet vele megismertetni ezt a fürge és könnyű járgányt, aminek a segítségével megtanulhatja a váltott lábbal történő, aszimmetrikus mozgást is. Ha már ráérzett a motorhajtásra a totyogó, akkor is érdemes a fokozatosságot szem előtt tartani, hiszen izomzata és csontozata is kialakulóban van még. A kismotor egyébként pompásan fejleszti az egyensúlyérzéket, de a méret megválasztása némi odafigyelést igényel, hiszen magasabb gyerekeknek könnyen elakadhat a lába a jármű hajtásakor! Az ideális méretű kismotoron a gyerkőc lába telitalppal leér a földre, miközben térdei be vannak hajlítva.Ha azt szeretnéd, hogy könnyen tudja hajtani, akkor vékonyabb kerekű motort válassz, de azt ne feledd, hogy ezen nagyobb erőfeszítést fog igényelni az egyensúlyozás!Amennyiben meg akarod magad kímélni a motorozással járó hanghatásoktól, akkor gumiborítású kerekekkel felszerelt járgányt keress!

Háromkerekű vagy tricikli (1-2 éves kortól)

A hagyományos triciklik mellett léteznek átalakítható (szülőkormányos, lábtartóval és kupolával rendelkező) járgányok is, amelyek együtt nőnek a gyermekkel, és akár 1 éves kortól is használhatóak. Persze ekkortájt még ne várd el tőle, hogy ügyesen pedálozzon az eszközön, erre azért nagyjából 2,5 éves koráig várni kell. Ahhoz azonban nagyszerűek a triciklik, hogy a babakocsiban már unatkozó, a világot felfedezni akaró totyogók ebben utazhassanak szülői segítséggel.A jól felszerelt triciklik gyártói a szülőkre is gondolnak, ezért tárolókosarat, pohártartót vagy tálcát is találsz ezeken a masinákon, amelyek felfújható gumikerekeiknek köszönhetően komfortos utazást biztosítanak a kisebb-nagyobb akadályokkal járó városi közlekedésben is.

Az ideális tricikli széles tengelytávval rendelkezik, ami stabilitást biztosít és a kerekei jól tapad az úttesthez. Szerencsés, ha háttámlával is kiegészül az ülés, mert ez segít stabilizálni a gyermek törzsét.A triciklik súlyhatára 25-30 kg körül van, vagyis óvodás-kisiskolás korig elkísérhetik a kicsiket, és nagyszerű átmenetet nyújtanak a bébitaxik és az első kerékpárok között.Az önálló triciklihasználat, a kormányozás és pedálozás már nagyfokú ügyességet vár el a gyerkőctől, és miközben felfedezik a környezetüket, megtanulják hogyan kell lassítani, fordulni vagy épp elkerülni az útjukba kerülő akadályokat.

Tanuló- vagy futóbicikli (1,5-2 éves kortól)

Vannak, akik úgy vélik, hogy a tricikli a nagyszüleink elavult játékszere, és jobban járunk, ha a bébitaxikról egyből egy futókerékpárra ültetjük át gyermekünket. Ez a járgány egyébként az egyik legszuperebb találmány, ami az utóbbi években hallatlan népszerűségre tett szert. A gyermek képességeitől függően akár 18 hónapos kortól is ki lehet próbálni, így sokan inkább ezt választják a pótkerekes bringák és triciklik helyett.A tanulóbiciklik előnye, hogy könnyű őket használni, rászoktatják a gyereket a kormányzásra, nagy távokra is elindulhat velük, és szinte bármilyen terepen bevethetőek. Sőt, a pótkerékkel felszerelt kerékpárokhoz képest sokkal biztonságosabbak is, hiszen közelebb vannak a picik a talajhoz. Tapasztalatok szerint azok a gyerekek, akik korán megismerkedtek a futókerékpárokkal, szinte pillanatok alatt megtanulják a kétkerekű bringák használatát a későbbiekben.A tanulóbicikli nagyon sokféle dizájnú és anyagú (műanyag, alumínium, fa) lehet, érdemes azonban könnyű szerkezetű, állítható ülésmagassággal rendelkező minőségi eszközt választani; és egy gumiból készült cipővédőt is beszerezni mellé, mert a kisebbek nem tudják még az eszközön található féket használni, inkább a lábaikra hagyatkoznak.

Kormányhajtású autók (2-3 éves kortól)

Nagyon vicces és szórakoztató játék, amihez a gyerkőc energiáira lesz szükség, de nem lábbal vagy pedállal kell hajtani, hanem a kormány jobbra-balra forgatásával lehet előre haladni. A kormányhajtású gurulós masinák fejlesztik a mozgáskoordinációt, és a gyermek logikai gondolkodását is igénybe veszik.

A kormányhajtású autó sikerének titka a minimalista kialakítás és az általa biztosított intuitív játék, amit a kisebbek imádni fognak.

Elsősorban beltéri használatra tervezték őket.

Rollerek (akár 1 éves kortól)

Hibrid rollerek: Ezek a multifunkcionális darabok könnyen mozgathatók, jól manőverezhetőek és jellemzőjük, hogy bébitaxiból rollerré, vagy rollerből futóbiciklivé is alakíthatóak a gyerkőc életkorához és képességeihez igazodva. Már akár 1 éves kortól is használhatják a csöppségek, és az óvodáskor végéig elkísérhetik őket.A kisebbeknek azok a legideálisabbak, amelyeket – a többirányú kerekeknek köszönhetően – könnyedén manőverezhetnek bármilyen irányba anélkül, hogy elakadnának.3 kerekű rollerek: Ezeknek a járgányoknak elöl egy, míg hátul kettő darab kerekük van, így kellően stabilak ahhoz, hogy 2-3 éves kortól kipróbálhassátok. Használatukról azt kell tudni, hogy nem a szokványos kormányzással kell irányítani őket, hanem a súlypont oldalra helyezésével. Ezek a rollerek alaposan megdolgoztatják az egész testet, erősítik a vázizmot és gyermek koncentrálóképességét is fejlesztik.2 kerekű rollerek: 5-6 éves kortól már próbálgathatjuk a kétkerekű rollereket is! Először inkább a kisebb kerekű eszközökkel célszerű kezdeni, kisiskolás kortól pedig következhetnek a nagyobb kerekekkel felszerelt modellek. Fontos, hogy a roller állítható kormánnyal rendelkezzen!

Kerékpár (5 éves kortól)

Mire átlépi az iskola küszöbét a gyermek, már nagy eséllyel megszerezte első kerékpáros élményeit is: a kétkerekűzés tehát egyúttal iskolaérettségének is fontos fokmérője.Ügyelj rá, hogy a testalkatának megfelelő vázméretet válasszatok (induláskor: 16 vagy 20-as kerékméret), az ülés állítható legyen, és érdemes kontrafékes bicóval kezdeni, mert a kis kezek még nem feltétlenül boldogulnak a kézifékkel!

Elektromos járgányok (3-tól 10 éves korig)

Se szeri, se száma a különféle elektromos járgányoknak, amelyekkel találkozhatsz a piacon, és bár ezeknek a meghajtásához nem szükséges a gyermeki energia, nagyon sokféle készséget fejlesztenek az irányításukkal járó feladatok. A koncentráció mellett a szem-kéz koordináció és finommotoros képességek fejlődéséhez is hozzájárulhatnak.

Gördeszka és görkorcsolya (3-5 éves kortól)

Adrenalinfüggő, pörgősebb gyermekek biztosan szívesen kipróbálják a gördeszkákat és görkorcsolyákat is. Fontos, hogy kifejezetten gyerekeknek tervezett eszközöket válassz számára, amelyek segítik abban, hogy játékosan elsajátíthassa a gördeszkázás és görkorcsolyázás alapjait.

Mivel mindkét járgány veszélyes, ne feledkezzetek meg a biztonsági felszerelésekről sem!