Kisgyerek

Kerekezzünk! – Így fejlesztik a gyereket a járgányok

"A gurulás a vérükben van" - mondhatnánk, hiszen a kicsik már a kezdetektől imádnak gördülni. Most végigvettük, milyen járgányokat, pontosan mikortól érdemes használni, és mire kell figyelnünk, hogy ezek megfelelően fejlesszék is gyermekeinket.
2020. Június 22.
Kicsik és kerekek (fotó: Getty Images)

Minden a babakocsival kezdődik

Habár a babakocsi – eleinte a mózeskosaras, kétfunkciós fekvő verzió, majd a sportüléses változat – ugyan nem mozgatja át a gyermeket, a gurulást és a sebességet – különösképp, ha anya/apa esetleg fut is a babakocsival – mindenképp megismerteti a picikkel. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen babakocsit választunk. Azon túl, hogy a kicsi korának és képességeinek megfelelő “feltét” álljon rendelkezésre, még számos egyéb dologra is oda kell figyelnünk, hogy valóban a számunkra legelőnyösebb és a kisbabánk számára legideálisabb járgányt szerezzük be.A kerekek nagysága, milyensége és a lengéscsillapítás szempontjából különösen fontos például, hogy milyen terepen fogjuk használni a babakocsit. Szerencsések vagyunk, és rendben tartott betonjárdákon fogunk vele sétálgatni? Esetleg macskaköves környéken, vagy földutas részeken kell majd lavíroznunk? Szeretnénk a babakocsival futni is? A csecsemők nyaki izomzata és koponyája még nagyon sérülékeny, így számukra a legfontosabb, hogy a séta minél egyenletesebb és rázkódásmentes legyen.Tömegközlekednénk is, vagy csak autóban szállítanánk ide-oda? Meg bírjuk majd emelni, ha szükséges? Befér majd a kocsi csomagtartójába? Hol fogjuk tárolni? Befér a bejárati ajtón…? És még ezer más kérdés, amiket mind-mind figyelembe kell vennünk, amikor babakocsit választunk, különben az örömteli séták pillanatok alatt stresszes kiküldetésekké változnak.

Gurulás a babakocsi után

Miután a pici már megtanul stabilan ülni, lehet, hogy a sportüléses babakocsi már “unalmas” lesz a számára. Ha gyakran nyűgösködik odabent, de még nem tud járni (vagy még nem nagy távokat), érdemes lehet kipróbálnotok a babakocsik és triciklik keresztezéséből megszületett tologatható tricikliket az úgynevezett “smart trike“-okat. Ezeken a legkisebbek számára még lábtámasz is van. Ahogy nőnek, megtanulnak járni, egyedül ki és be fognak tudni szállni a járműbe, sőt később már ők is pedálozhatnak vele, végül pedig a tolórész lekapcsolásával önálló járgányukká válhat. Igazán jó befektetés!1-1,5 éves kortól aztán már igazán széles jármű felhozatalból válogathatnak a csöppségek. A legnépszerűbb – természetesen – a lábbal hajtós kismotor, ezt szinte minden kicsi imádja. Ennek használata egyszerű számukra, ugyanis viszonylag stabil felépítésűek, és csupán lökniük kell magukat lábacskáikkal, akár páros lábbal, akár felváltva. Ezek a kis járgányok remekül fejlesztik a picik egyensúlyérzékét, koordinációs képességét és segítik az aszimmetrikus mozgások elsajátítását is.Fontos, hogy olyan kismotort vásároljunk, amiről leér a pici lába, teljes talpával érinteni tudja a földet (így tud megfelelően stabil maradni), térde pedig csak annyira legyen behajtva, hogy combja és lábszára majdnem derékszöget zárjon be. A kismotort fokozatosan mutassuk be a gyermeknek, hagyjunk ismerkedési időt. A bátrabbak lehet, már azonnal nyeregbe is szállnak, de a félénkebbeket megijesztheti a gyors mozgás, a kismotor jellegzetes hangja. De nehézséget jelenthet kezdetben a gyerekeknek a fel és leszállás is. Nem kell sürgetni őket, hamar rá fognak érezni a dolog ízére úgyis.Vannak lábbal hajtós – amolyan taposó mechanizmussal működő – kisautók is. Ezek működtetése egy fokkal könnyebb az apróságoknak, mint a pedálos járművek üzembe helyezése, ugyanis a pedálozás egy összetettebb mozgássorozat, mint a taposás. Ennek az az oka, hogy a taposó mozgást a járás során már megismerték. Legtöbbször a picik motorikus és koordinációs készsége még nem eléggé fejlett ebben a korban ahhoz, hogy képesek legyenek pedálokkal hajtani.

Ezért érdemes pedálozni

2-2,5 éves kortól elkezdhetjük megismertetni a kicsikkel a pedálozás művészetét. A pedállal hajthatós járgányok – triciklik, autók, traktorok és társaik – rendkívül jó hatással vannak a kicsik mozgásfejlődésére, és elősegítik idegrendszeri érésüket. Ezeknél az eszközöknél, a kicsiknek már egyszerre kell figyelniük a pedálozás technikájára és a kormányozásra, ez gyakran nagy kihívást jelent, de ezáltal fejlődik az észlelés képessége, a téri tájékozódás, sőt a karok és lábak koordinációja is.A triciklik egy fokkal biztonságosabbak, mint a kismotorok, hiszen kialakításuk stabilabb, egyszerűbb rájuk felszállni, róluk lemászni, és minimális a felborulás esélye. Pedálos járgány vásárlásakor figyeljünk oda arra, hogy a kicsik kezükkel kényelmesen elérjék a kormányt, lábukkal pedig a pedált. A pedálok ne legyenek se túl nagyok, se túl kicsik a gyermek lábához képest, és az is fontos, hogy megfelelően kialakított felülettel rendelkezzenek, így az apróságok lába nem csúszik majd le olyan könnyen róluk. Az ülés legyen megfelelő magasságban, legyen kényelmes, széles.

A megfelelő egyensúly mindennek az alapja

Az egyensúly megtartásának gyakorlására kiváló eszköz a roller is. Ebből a járgánytípusból is találhatunk már számtalan fajtát (2 kerekű, 3 kerekű, 4 kerekű, üléssel, ülés nélkül stb.) a lényeg az, hogy vásárlás előtt a gyermekünk mindenképp próbálja ki, neki melyik adja a legnagyobb biztonságérzetet és a legjobb irányíthatóságot. A roller már mindenképp ügyességet, jó egyensúlyérzéket igényel. Sok gyerek szinte röpül vele, míg másoknak nem megy olyan könnyen ez a típusú mozgás.

“A belső fülben elhelyezkedő szerv a születés pillanatától érzékeli az ingereket: a nehézségi erőt, a hely-, helyzet- és irányváltoztatást. Az agy más érzékszervek által küldött információkat is feldolgoz a testhelyzet megállapítására: a látás, a tapintás és az izmokat érő ingerek mind összekapcsolódnak. Kutatók megfigyelték, hogy a fejlett egyensúlyérzékkel rendelkező gyerekek más szellemi területen is élen járnak, valamint kiegyensúlyozottak és boldogok, mert az agyban ezek az idegpályák összefonódnak.”

Forrás: Így fejlődik az egyensúlyérzéke

Ha a roller nem nyerő, a futóbicikli arra is egy remek megoldás lehet. Az elmúlt években rendkívül felkapottá vált járgány. Kiváló felkészítő a biciklizéshez, hiszen a gyermek tökélyre fejlesztheti vele az egyensúlyozási képességét. Azok a gyerekek, akik a futóbiciklivel már nagy magabiztossággal közlekednek, gyakran alig néhány óra alatt elsajátítják a biciklizés tudományát.

Igyekezzünk olyan futóbiciklit választani, melynek ülését és kormányát is lehet állítani, ezáltal biztosíthatjuk a kényelmet és a biztonságot a gyermekünk számára. Az ülés legyen olyan magasságban, hogy a kicsi teljes talpon tudjon állni fölötte. A kormányt érje el kényelmesen, előredőlés nélkül, hogy súlypontja a fenéknél maradhasson.

Ne feledkezzünk meg a biztonságról sem!

Fontos! Bármilyen ártalmatlannak is tűnnek, még a kismotorok is okozhatnak komoly sérüléseket. Az esésekre, balesetekre minden esetben legyünk felkészülve. A kismotorokhoz biztosítsunk megfelelő lábbelit, amiben nem üti szét a lábfejét, ujjacskáit a kicsi, illetve lehetőleg hosszú nadrágban, pólóban motorozzon a kicsi, hogy ha esik is, a karcolások így elkerülhetőek. A rolleres, futóbiciklis időszakban a zárt cipő mellett, már komolyabb védőfelszerelés – bukósisak, térd- és könyökvédő – beszerzése is ajánlott.

További tippek: