Kisgyerek

Bújócskás játéktippek 3 éves korig

A bújócska játszható kint és a lakásban is, és remek lehetőséget kínál a gyerkőcök számára, hogy biztonságos és játékos keretek között nézhessenek szembe félelmeikkel.
2020. Június 29.
Aki bújt, aki nem..., megyek! (fotó: Getty Images)

Ha most egy pillanatra visszagondolsz gyermekkorod játékaira, biztosan eszedbe fog jutni a bújócska is. Tudtad, hogy ez egy igencsak régi, jól ismert játék? Egy korabeli leírásból tudjuk, hogy állítólag már az ókori görög gyerekek is szívesen bújócskáztak.

Bújócskázol velünk egy kicsit?

Bújócska-játékok kisebbeknek

Nincs olyan gyerek, aki ne élvezné a bújócska játék első formáját, a kukucska játékot, ugye? Selma H. Fraiberg amerikai gyerekpszichológus Varázslatos évek című könyvében említi meg, hogy nyolc hónapos kor környékén a babák egyszerűen nem tudnak betelni ezzel a játékkal. S hogy ennek mi az oka?Ebben az időszakban – amit szeparációs szorongásnak is hívunk – az anya távolléte egy kellemetlen, rossz élmény a gyermek számára. Amint azonban megjelenik az anya, a gyermek azonnal megnyugszik.A kukucs és bújócska játék azért örvend nagy népszerűségnek, mert játékos és ellenőrizhető körülmények között tapasztalhatja meg a baba, hogy anya eltűnik, majd felbukkan. Ezért is fontos, hogy minél gyakrabban játsszuk ezeket a játékokat a gyerkőcökkel!

Kukucs. Hol van anya?

Az újszülöttek a legegyszerűbb módja a játéknak, ha a kezeddel takarod el az arcod, majd előbújsz a tenyerek rejteke mögül.

Mondókázhatsz is közben: “Kukucs-kukucs gyere be, vár valaki idebe”.

Keressük meg együtt!

Amikor egyre több időt tölt már a baba a földön, és egyre jobban felfedezi a környezetét, jöhetnek a bújócskás játékok is. Rejtsd el babád kedvenc játékát egy takaró alá vagy párna mögé! Ezután kezdd el keresni, majd, amikor megtalálod, fedezd fel nagy lelkesedéssel!

Nagyobbacskáknak

Kétéves kor környékén a totyogók már biztonsággal járnak és szaladnak. Ebben az időszakban pedig nagy-nagy lelkesedéssel játszanak fogócskás és bújócskás játékokat is a kicsik.Dr. Dorogi Márta pszichológus négy okot is említ, ami miatt nagyon jó bújócskázni:

1. A bújócska erősíti az önuralmat, hiszen szabályosan kell játszani, hogy ne legyen kukucskálás, ne látszódjunk ki sehonnan és ne is mozduljunk meg.

2. Fejleszti a testképet, hiszen az egész testünket el kell bújtatnunk.

3. A futás mint fő mozgásforma is fontos szerepet játszik az összes jótékony hatásával.

4. A kiabálás – hiszen hunyóként és bújóként sem lehet végig csendben maradni – levezeti a stresszt.

Szardínia bújócska

Ha többen vagytok, vagy esetleg nagyobb a család, akkor érdemes ezt a játékot kipróbálni.

Egy valaki elbújik, míg a többiek őt keresik. Aki először rábukkan a bújóra, az csatlakozik hozzá, így immár kettőjüket kell megkeresni. A játékot addig kell folytatni, míg az utolsó játékos rá nem bukkan a csapatra. A következő körben annak kell elbújnia, aki utoljára maradt.

Bújócska kedvenc mesék karaktereivel

Izgalmas keretet lehet adni a bújócskának, ha a gyerkőc kedvenc mesehőseinek bőrébe bújtok bele (Piroska és a farkas, Jancsi/Juliska és a boszorkány, királylány/királyfi és a hétfejű sárkány) és mesei elemekkel, általatok kitalált történettel szövitek át a bújócska játékotokat.Kellemes bújócskázást kívánunk!További tippek: