Baba

Rock and roll! Huncutkodjunk, guruljunk!

Tudtad, hogy a gurulás is segíti gyermeked idegrendszerének érését? Hengergesd meg, és guruljon minél többet a gyerkőc! Ehhez mutatunk most néhány vicces játékot nektek.
2020. Június 08.
Rock and roll! Huncutkodjunk, guruljunk! (fotó: Getty Images)

A babák mozgásfejlődésében minden nagymozgásnak, így a gurulásnak is nagyon fontos szerepe van abban, hogy a későbbi finommozgások zavartalanul fejlődhessenek. A nagymozgások azonban nem csak emiatt fontosak, hanem az agyi érési folyamatokat is stimulálják.

Fontos, hogy egy-egy adott mozgást egy bizonyos életkorig elsajátítson a gyermek, és hogy ezek közül egy se maradjon ki a fejlődéséből. Minden egyes nagymozgás ugyanis a következő mozgáshoz szükséges izmok erejét alapozza meg. Babád először a fejemelést fogja elsajátítani, amivel felkészül a forgásra, ami pedig a későbbi kúszás-mászást fogja megalapozni.

Gurulásra készen

Most olyan mozgásos játékokat hoztunk neked, amelyekkel te is motiválhatod gyerkőcödet a forgás felfedezésére és kivitelezésére.

Ezekre figyelj:

1. A feladatok a földön végezzétek el! (szőnyegen vagy egy takarón)

2. Figyelj arra, hogy csak akkor játsszatok, ha babád nem fáradt, nem éhes vagy beteg, és ő is szívesen vesz részt a közös mókázásban!

Tik-tak játék (lábingáztatás)

A törzs és a csípő mozgékonysága nagyon fontos lesz ahhoz, hogy a gyerkőc megtanuljon jól forogni, ehhez nyújt segítséget ez a kis mozgásos játék.

Fektesd hanyatt a babát, fogd meg mindkét lábát, és jobbra-balra mozgasd őket, mint az óra ingáját. Közben mondókázz is neki:

“Lóg a lába, lóg a

Nincsen semmi dolga

Mert ha dolga volna,

A lába nem lógna”.

Rock and roll

Tegyél a földre egy plédet, és fektesd a hátára a babát! Óvatosan emeld meg a pléd szélét, mintha le szeretnéd róla gurítani. Kezdetben csak addig gördítsd, míg az oldalára ér! Később próbálkozz megtalálni azt a pontot, ahonnan már ő maga be tudja fejezni az átgördülést.

Görgetés közben ezt a mondókát mondd neki:

“Tekeredik a kígyó rétes akar lenni.

Tekeredik a rétes, kígyó akar lenni”

Nagyobbaknak

Emlékszel még, milyen klassz is volt gyerekkorodban legurulni egy nagyobb füves lejtőn? A gurulás nemcsak felejthetetlen élményt ad, de segít az agyféltekék harmonizálásában és az idegpályák összekapcsolásában is.

A gurulás egy remek lehetőség, hogy a gyermek még jobban megismerhesse és felfedezhesse testét, emellett ez a mozgás a hát, a váll és a törzs izmainak megerősítésében is fontos szerepet játszik, ami a testtartásra is befolyással lesz.

Íme néhány játékos gurulós feladat a nagyobbacska gyerkőcöknek, amelyeket bátran kipróbálhattok akár a négy fal között is.

Palacsinta-játék

Készítsetek finom palacsintákat!

1. Kérd meg gyermeked, hogy feküdjön a hátára, kezét és lábát nyújtsa ki, te pedig simítsd el a pocakján a tölteléket!

2. Ezután egy picit billentsd az oldalára, és biztasd forgásra, hogy feltekerje magát!

Vissza is tekeredhet a palacsinta, hogy újra megtölthesd!

Bartos Erika Palacsinta című verse még vidámabbá teszi ezt a kis játékot

Csepregi-Molnár Nikoletta, sportedző tippje: ha ügyesen megy már a gurulás, fogjon egy kislabdát a kinyújtott kezében, és ezzel guruljon a földön gyermek.

Szilvás gombóc-játék

Készítsetek porcukros szilvás gombócot!

1. Kérd meg gyermeked, hogy feküdjön a hátára, hogy megtölthesd a szilvával!

2. Ezután húzza fel mindkét térdét a pocakjához, kulcsolja át két kezével őket, hogy tökéletes kis gombóc lehessen.

3. Hengergesd meg a kész gombócot a porcukorban jobbra és balra billentve!

Játék közben együtt énekelhetitek a Kiugrott a gombóc című dalt!

Kellemes mókázást kívánunk!

További tippek: