Kisgyerek

Kelj fel, Jancsi! – Játéktippek fittball labdával

A fitball labda rendkívüli jó egyensúly- és ügyességfejlesztő eszköz, amit a gyerekek is imádnak. Pattanjatok labdára, és használjátok ki ti is ezt a remek játékot!
2020. Május 25.
Rugózzunk együtt! (Fotó: Getty Images)

A terhességed során, majd a szülést követően is jó szolgálatot tehet számodra egy fitball labda, ami remek szórakozási lehetőség, és egyúttal kiváló koordinációs és kondicionális fejlesztő eszköz nemcsak neked, hanem a gyerkőcök számára is.

Tarts velünk és megmutatjuk, milyen sokféle játékos-mozgásos feladat kreatív eszköze lehet a gimnasztika labda otthon is.

Labdára fel! Játéktippek babáknak

Akár 2-3 hónapos kortól is megismertetheted a fitball labdát kisbabáddal, ám ehhez mindenképpen tarts be néhány fontos szabályt.

  1. Ne fogjatok bele a játékba, ha beteg, éhes, álmos a pici vagy nem szeretne játszani!
  2. A legjobb a reggeli, éberebb időszakra időzíteni ezeket a mozgásos játékokat!
  3. Étkezések után tartsatok legalább másfél-kétórányi szünetet! Ekkor ne használjátok a labdát!  

Rugózzunk együtt!

A labdán való finom rugózás, megnyugtató és kellemes érzés mind neked, mind a kisbabádnak. Vedd a karjaidba a picit, ülj a labdára, ügyelve arra, hogy a talpad stabilon a földön legyen! Óvatosan rugózz fel és le a labdán, miközben énekelhetsz, mondókázhatsz is a babának:

Kipp-kopp kalapács

Kicsi kovács mit csinálsz?

Sárga lovat patkolok,

Arany szeggel szegelek.

Uccu pajtás, kapj fel rája,

Úgyis te vagy a gazdája!

Amikor befejezted a rugózást, néhány másodpercig pihenjetek meg a labdán. 

Ringjatok, mint egy hajó!

A fenti mozgást kiegészítheted finom előre-hátra-oldalra ringatózással, ügyelve arra, hogy mozgás közben gyakran álljatok, pihenjetek meg.

Mondókázzatok is a ringatózás közben:

Megy a hajó a Dunán,

Rajta ül a kapitány.

Nézi, nézi a vizet,

Forgatja a kereket.

Megy a hajó a Dunán,

Lemaradt a kapitány.

Kiabál, trombitál,

De a hajó meg nem áll.

Repülj, mint egy repülő!

Ez a labdás játék remek lehetőséget teremt arra, hogy hason lehessen a babád, így erősödhessenek a fej-, váll- és nyakizmai. A gyakorlat azonban csak akkor hatásos, ha a pici már önállóan meg tudja emelni a fejét.

  1. Tégy egy pelenkát a labdára, és fektesd a pocakjára úgy, hogy vele szembe helyezkedjél el. Tartsd stabilan két kezeddel a csípőjét!
  2. Ezután óvatosan gördítsd előre és hátra a labdán!

Mondókázzátok közben ezt a kis verset:

Lő, lő, repülő

Felhők fölött

repülő.

Pilótája én vagyok

Ragyognak a csillagok.

(G.Jóó Katalin: Repülő)

Kelj fel, Jancsi! - Játéktippek fittball labdával

Repüljön, mint egy repülő! (Fotó: Getty Images)

Fittball játékok totyogóknak és nagyobbaknak

Jánosi Adél testnevelőtanár, gyógytestnevelő tippje totyogni vagy járni tudó a gyermekek szülei számára:

“Olyan fitball labdát vásárolj, ami számodra kényelmes, hiszen te fogod segíteni a gyerkőcöt a feladatok elvégzésében! Elsősorban 55cm-es, vagy – 170cm-nél magasabb szülő számára – 65cm-es labda praktikus ezekhez a feladatokhoz.”

A fitball labda rendkívüli jó egyensúly- és ügyesség fejlesztő eszköz, amit a gyerekek nagyon szeretnek. Adél kedvenc gyakorlatai a következők:

  1. Ültesd a labda közepére a gyermeket, akit hátulról, a csípőjénél fogj meg! Énekeljétek együtt az “Ugráljunk, mint a verebek” vagy a “Mackó, mackó ugorjál!” dalocskát, és közben a gyerkőc pattoghat a labdán. Lehet a labdával előre gurulva is pattogni, de csak szülői segítséggel!
  2. Az előző feladatot módosíthatjátok úgyis, hogy oldalra ringatod a gyermeket, miközben a “Fújja a szél a fákat” mondókát mondjátok.

Bónusz tipp: Játék után masszírozd meg anyát!

Feküdj hasra, és kérd meg a gyerkőcöt, hogy masszírozzon meg a labdával. Ehhez fel és le kell görgetnie a labdát rajtad. Nagyszerű móka, imádni fogja!