Kisgyerek

Lufis, buborékos játéktippek 3 éves korig

A lufik és szappanbuborékok a legolcsóbb és legmókásabb játékok garmadáját kínálja a gyerekeknek. Mókára fel: lufizzunk!
2020. Június 22.
Lufi királylányok és Buborék királyfik, ide hamar! (fotó: Getty Images)

Sok szülő folyamatosan kutatja, mivel is fejleszthetné leghatékonyabban gyermekét. A csecsemőknek szánt játékoknak és tevékenységeknek azonban cseppet sem kell különlegesnek lenniük, hiszen számukra minden egyes inger – amit látásuk, hallásuk, tapintásuk és szaglásuk révén tapasztalnak meg – egyedülállóan izgalmas információkat közöl a körülöttük lévő világról.

Bármilyen hihetetlen, de kisbabád motoros, kognitív és érzékszervi fejlődését a legegyszerűbb tevékenységekkel is támogathatod. Így néhány szappanbuborék és lufi is változatosan izgalmas felfedezésekre sarkallhatják a picit.

Ezekhez hoztunk most nektek pár egyszerű, de nagyon mókás játékos, mozgásos feladatot.

3-12 hónapos kor

Fújjunk buborékokat!

Ahogy a levegőbe fújt buborékok mozognak, szétpukkannak és összeolvadnak, a csecsemők és totyogók számára is varázslatos élményt  jelentenek.

Játék közben vigyázzatok, hogy ne menjen az arcuk közelébe a buborék!

+1 tipp: Az alábbi szappanbuborék receptet – amit számtalan gyerekrendezvényen kipróbáltak már – Rekeszkiné Barna Mariann óvodapedagógustól kaptuk.Hozzávalók:

– 2 dl sűrű mosogatószer

– 2 l víz

– 1 ek sütőpor

– 1 ek guargumi

Elkészítés:

1. Keverd össze a mosogatószert a sütőporral!

2. Alaposan dolgozd bele a guargumit (sűrű, krémes állagú lesz)!

3. Öntsd fel 2 l vízzel, és jól keverd el!

Lufi foci

A gyerkőcök 2 hónapos koruktól lelkesen rúgkapálnak, ami a lábizmaikat és hasizmaikat is erősíti, sőt! A fekve végzett rúgó mozgásokból fog idővel kifejlődni a mászás is.Fontos tehát, hogy minél gyakrabban vedd ki babádat az ágyból, és fektesd játszószőnyegre, hogy szabadon gyakorolhassa ezt a mozgást!

Remek játék lehet a rúgás gyakorlásához, ha egy-egy héliumos lufit lazán a bokájához kötsz. Figyeld meg, milyen lelkes csodálkozással követi a levegőben táncoló lufikat!Figyelem! Csak addig játsszátok ezt a játékot, amíg babád nem fordul meg, és amíg nem tudja megragadni a lufikat! A játék alatt végig legyél mellette!

Lufi-csüngő

Fújj fel kisméretűre néhány színes lufit, és lógasd le ezeket madzagon akár egy asztal széléről, akár a játszószőnyeghez illeszkedő játékívről!A feje felett lógó érdekes, színes lufik arra fogják késztetni, hogy utánuk nyúljon, és próbálja megfogni őket.Ezzel a játékkal a szem-kéz koordináció és a motoros készségek (mászás, megragadás, ülés, egyensúlyozás) is nagyon jól fejleszthetők.

Figyelem! A játék alatt végig legyél mellette, hogy ne vehesse a szájába a lufikat!

Nagyobbaknak (1-3 évesek)

Kapd el a lufit!

Ez egy remek móka, amit egy gyerekmulatságon is bátran bevethettek, hiszen minél többen játsszák, annál izgalmasabb lesz!

1. Készíts papírból tölcsért!

2. Fújjatok fel többféle színes lufit, röpítsétek őket a levegőbe!

3. A gyerkőc feladata, hogy a papírtölcsérrel próbálja meg elkapni a lufikat!

Lufi-tenisz

A lufikkal nagyszerűen lehet teniszezni is, persze csak könnyített verzióban. Az ütőket most légycsapók helyettesítik, a labdát pedig egy lufi. Indulhat a játék?

Ping-pong labirintus

1. Építsetek 2 db vékony gyurmahurkákból egy kanyargós rajt-cél pályát az asztalra. A hurkák jelölik ki a pálya két szélét, amin végig kell majd vezetni a ping-pong labdát.

2. A labda navigálását egy szívószálon keresztül fújt levegővel kell végeznie a gyerkőcnek, ügyelve arra, hogy a labda ne guruljon ki az útvonalról.Vigyázz! A labdához nem szabad hozzáérni!

Jó játékot!További tippek: