Kisgyerek

Ki lesz a legügyesebb? Építsünk akadálypályát!

Izeg-mozog? Tolj össze néhány könnyen mozdítható bútort, használj fel pár otthoni eszközt, és építsetek színes, izgalmas akadálypályákat!
2020. Június 15.
Ki lesz a legügyesebb? Építsünk akadálypályát! (fotó: Getty Images)

Ugrálás, kúszás-mászás és egyensúlyozás – mind-mind olyan összetett mozgásokat igényelnek a gyermekektől, amelyek minden izmot megmozgatnak és minden agyterületre pozitív hatással vannak. Ezek gyakorlásához nyújtanak remek terepet a különféle otthoni akadálypályák, amelyeket te is könnyedén összeállíthatsz néhány hétköznapi eszköz segítségével.

Jánosi Adél testnevelőtanár szerint az akadálypályák leginkább a mozgáskoordinációt, vagyis az ügyességet, egyensúly érzéket és ritmust fejlesztik.

Szerinte azonban – a pozitív visszacsatolások révén – elsősorban a bátorság növelésében, erősítésében rejlik az akadálypályák legnagyobb fejlesztő ereje.

Szükséged lenne némi inspirációra? Hoztunk néhány ötletet, hogy ti is kipróbálhassátok otthon az akadálypályák nyújtotta élményeket!

3-4 hónapos kortól

A mozgásos játékok segítenek összerendezni a baba számára a különféle érzékszervekből érkező ingereket, és már a kezdetektől fogva tanulásra ösztönzik a gyermek agyát.

Egy 3-4 hónapos baba már játszik a kezével, megérinti a feléje nyújtott tárgyakat, s bár klasszikus akadálypálya játékot még nem tudtok játszani, de egy jó kis aktivizáló játékkal ezt a képességét már ügyesen kamatoztathatja a pici.

Mozgasd meg magad!

Tégy egy kisméretű feltekert törölközőt a baba popsija alá, hogy a csípőjét megemelje! A bokájára rögzíts kis, színes csörgőket! Mikor meglátja a lábát és rajta a csörgőket, lelkesen igyekszik majd megfogni őket.

A pocakidőt is kihasználhatjátok azzal, hogy a baba köré kör alakban érdekes tárgyakat helyezel el, amelyek felkelthetik a figyelmét, és amelyeket kíváncsian igyekszik elérni.

8-9 hónapos kortól

Ha már elindult a kúszás-mászás, jöhetnek a beltéri szenzoros akadálypályák. Itt minden akadály egy-egy érdekes megismernivalót rejteget a gyerkőc számára, az útvonalat pedig színes plédekkel, szőnyegekkel, jógamatraccal, csalogató játékokkal lehet kijelölni számára.Íme két játékos feladat, amit beépíthetsz az akadálypályába:

1. Bújj-bújj öld ág!

A kinyitható ruhaszárító állványról lógass le színes szalagokat vagy lufikat. Izgalmas kihívás lesz átbújni alatta többször is.

2. Irány az alagút!

Készíts alagutat néhány kartondobozból! Az alagút végén várja valamilyen hívogató meglepetés a babát!

2-3 éves

Ebben az időszakban lételeme a mozgás a gyerekeknek, amit egy kreatív akadálypályán sokszínűen kamatoztathatnak.A benti akadálypálya megálmodásakor is hívd segítségül a gyerkőcöt, hiszen már maga az építés is fejlesztő hatású lesz számára. Szüksége lesz térlátásra és térérzékelésre hozzá, emellett tisztában kell lennie saját testképével is (hol és melyik akadályon fog átférni).Engedjétek szabadjára a fantáziátokat és kreativitásotokat, és alkossátok meg saját ninja warrior pályátokat!

1. Sétáljatok ingatag felületen!

Készítsetek akadálypályát különféle méretű, keménységű párnákból, matracokból, puffokból! A matracot akár meg is lehet emelni.

2. Juttasd célba!Tegyetek egy kisebb méretű golyót vagy labdát egy merőkanálba! A gyerkőc feladata az lesz, hogy a labdát – vigyázva, hogy ne essen ki a merőkanálból – eljuttassa egyik pontból a másikba. Ragasztószalaggal kijelölheted a pályát, amin egyensúlyozva végig kell sétálnia, de nehezítheted is az útvonalat néhány megmászandó sámlival vagy könyvkupaccal is. A játékot variálhatjátok is: próbáljon meg a fejére tett babzsákkal is végig haladni a pályán.Jó szórakozást kívánunk!További tippek: