Baba

Hátizom-erősítő játéktippek

Nem is hinnéd, hogy a hason való játék mennyire fontos ahhoz, hogy gyermeked mozgása megfelelően fejlődhessen. Fordítsd pocakra minél gyakrabban, hogy ő is Superman lehessen!
2020. Június 01.
Fektessük minél többször hasra (fotó: Getty Images)

Miért fektessük minél gyakrabban a pocakjukra a babákat? Mert a hason eltöltött idő során erősödnek a nyak, a hát és a törzs izmai, és ezáltal felkészül a testük az olyan fontos mozgásokra, mint a forgás, az ülés, a kúszás és a mászás. A szakértők ajánlása szerint érdemes már újszülöttkortól elkezdeni a pocakidőt, ami kezdetben elegendő, ha 1-2 percig tart, majd fokozatosan emelhetjük a hosszát. 3 hónapos kortól a picik már alkartámasszal fekszenek a hasukon, ami lehetővé teszi, hogy fáradtság nélkül, nyugodtabban tudjanak akár hosszabb ideig nézelődni és játszani. Használjuk ki ezt a szuperképességet!

De hogy építsük be a pocakidőt a napi rutinunkba? Ehhez hoztunk most néhány játékos feladatot nektek!

Pocakidős játékok babáknak

1. Hasra le!

Teríts le egy puha takarót, és fektesd a babádat a hasára! Feküdj le te is vele szembe úgy, hogy szemkontaktusban legyetek! Énekelj, mondókázz vagy mókázz, grimaszolj neki!

Ne feledd! A babák imádják a kontrasztos kártyákat, a pocakidő eltöltésére kiváló móka lehet a kártyanézegetés is!

2. Építs könyvfalat!

Ha van egy kisebb szabad falfelület otthon, építs színes, érdekes keménytáblás könyvekből egy kisebb könyvfalat a babád elé, amit a pocakidő alatt kedvére nézegethet!

3. Csavard fel a törölközőt!

A pocakidő nem egy maratoni edzés, de érdemes finoman ösztönözni a babádat! Ha gyermeked nem szívesen időzik a hasán, vagy hamar nyűgös lesz, segíts neki! Tekerj fel hengeralakúra egy kis törölközőt, és tedd a mellkasa alá támasztékként!

4. Repülj vele!

Fektesd babádat az alkarodra úgy, hogy a popsija a könyökhajlatodban legyen, a feje a csuklódnál! A másik kezeddel támaszd meg a mellkasát és a fejét! Mozgasd vízszintes helyzetben jobbra-balra, majd föl és le, sőt bátran berreghetsz is neki a repülőhöz hasonló hangon, hogy még viccesebb legyen a játék!

Pocakidő nagyobbaknak is? Mindenképp!

Sajnos már az ovisok kétharmadánál is megfigyelhető a hanyag tartás, amit a mozgáshiány és a hátizmok fejletlensége okoz. Ahhoz, hogy a gyermeked gerince egészségesen fejlődjön, elengedhetetlen a has- és hátizom játékos fejlesztése. Ehhez mutatunk most néhány kedvcsináló mozgásos feladatot!

1. Ilyen egy vagány űrhajós!

Mesélj neki arról, hogy épp az űrben kalandozik világhíres űrhajósként, és boldogan lebeg az űrhajójában. Kérd meg, hogy feküdjön hasra, és kalimpáljon bátran a végtagjaival!

2. A nagy indián harcos

Mindketten feküdjetek a padlóra és játsszátok azt, hogy indián harcosok vagytok, akiknek halkan és lapulva kell kúszniuk a földön, nehogy észre vegyék őket! Figyeljetek arra, hogy a fejet és a lábakat nem szabad felemelni!

3. Krokodilfoci

Ezt a játékot a család minden tagja imádni fogja!

Feküdjetek hasra egymással szemben! Válasszatok egy olyan labdát, amit a gyerkőc is könnyedén meg tud lökni a fejével! Adogassátok a lasztit egymásnak, de csak a fejeteket szabad használni!

Figyelem! Az elgurult labdáért csak hason kúszva szabad értemenni!

+Bónusz játék: Superman, bevetésre kész!

Ez a játékos feladat Csepregi-Molnár Nikolett sportedző gyermekének egyik nagy kedvence volt:

1. Feküdjön hasra a gyerkőc, a karok legyenek oldalsó tartásban!

2. Kérd meg, hogy emelje meg a fejét és a mellkasát! (Ezt ismételjétek el párszor.)

3. Ismételje meg újra az előbbi mozdulatsort, és hozza előre, a feje elé a kezeit, mint Superman. Közben bátoríthatod is: “Úgy repülsz, mint Superman!”

Jó játékot kívánunk!

További tippek: