Kisgyerek

Játékok a levegővel

Izgalmas felfedezés a babának, ha megtapasztalja, mire képes a szájából kiáradó láthatatlan levegő.
2008. Január 23.

– Készítsünk könnyű papírforgót, és fújjunk rá úgy, hogy megpördüljön. Ezt ő is kipróbálhatja, előbb-utóbb sikerülni fog.

– Hajtogassunk színes újság vastag, fényes lapjaiból papírhajót, és tegyük a kádba. Üljünk a vízbe a babával szemben, és fújjuk egymásnak ide-oda a csónakot.

Játékok a levegővel

– Nem étkezésnél, csak a játék kedvéért fújjunk levegőt a szívószálon keresztül egy pohár vízbe. A sok ugráló buborék nagyon megnevetteti a kisgyereket. Próbáljuk meg, milyen hosszan bírjuk, hogyan hangzik, ha több és ha kevesebb folyadék van a pohárban.

– Az asztalra kicsöppent víztócsát is odébb tudjuk fújni. Ha papírlapra egy kis festékes pacnit ejtünk, és ezt fújjuk odébb, még vicces nyomot is hagy. A kicsinek nagyon fog tetszeni, hogy menekül szívószála elől a víz.

– Hajtogassunk színes origami-madárkát, és kössük fel hosszú cérnával a lámpára. Feküdjünk alá, és fújjunk nagyot úgy, hogy repkedjenek a papírmadarak.

Játékok a levegővel

– A téli hidegben tűzokádó sárkányt játszhatunk: leheljünk nagyokat, és figyeljük a szánkból áradó kis felhőt.

– Tegyünk az asztalra ping-pong labdát és fújjuk el. Figyeljük, hogyan gurul tovább az asztalon.

– Fújhatunk szappanbuborékokat, nem feltétlenül csak nyáron játszható játék, lehet este fürdés közben is játszani. Nem is olyan egyszerű úgy fújni, hogy ne legyen a szánk szappanos!

– Nem csak szájjal, orral is fújhatunk tollpihéket vagy anyósnyelvet. Ez a “gyakorlat” kifejezetten ajánlott náthás gyermeknek, ha a váladék már kiürült az orrából, de még füldugulása van.

A fújdogálós játékok kapcsán erősödnek a szájizmok, logopédiai gyakorlatnak is beillenek. A játékos tréning elősegíti a beszédfejlődést.

Kapcsolódó cikkeink:

Fejlesszük a képességeket?

A legjobb játék a tapasztalatszerzés

Forrás: Kismama magazin