Kisgyerek

A legjobb játék a tapasztalatszerzés

A képességfejlesztőnek nevezett játékok sokszor egyszerre túl sok ingert bocsátanak ki, túl sokféle tevékenységre hívnak, vagy éppen elhelyezésük révén (például a háton fekvő baba fölé lógnak, a bébikompba vannak beépítve) mozdulatlanságra késztetnek.
2008. Január 23.

Ennélfogva éppen passzivitásra nevelnek: a játék szórakoztat, nem kell csinálnom semmit. Tartózkodjunk a gombnyomásra hangot, fényt adó, önmozgó szerkentyűktől! Látogassunk el rendszeresen egy-egy játszóházba, és figyeljük meg, ott mivel és hogyan játszik gyerekünk. Válasszunk természetes anyagokból készült játékokat, illetve természetes élethelyzeteket kisgyerekünk elméjének csiszolására.

Mi történik, ha… megnyomom, ráteszem, kihúzom? A cselekedetek következményeinek megtapasztalása segíti az értelmi fejlődést. A fából készült xilofon más hangot ad, mint a fém, a kockatorony ledől, a gyurma belapul.

Mi hova tartozik? Az egyszerű kirakók, dominók, mértani formák a megfigyelőképességet, felismerést, logikus gondolkodást serkentik.

Ügyes vagyok? Mindenféle mozgás fejleszti az egyensúlyérzéket, a testérzékelést. Egy-egy duci díszpárna a földön átugrásra, a kanyargós, hosszú sálfolyó végigkövetésre, a domboldal hempergésre, gurulásra hívogat.

Ami a legtermészetesebb fejlesztés, az a szabad játék. Amikor a kisgyermek nem irányítottan, alkotó tevékenységekben tud elmélyülni, ilyen a festés, gyurmázás, rajzolás. Igyekezzünk az életkorának megfelelő eszközöket biztosítani számára: kisebb gyereknek vastagabb ceruzát, ecsetet adjunk.

A tapasztalatszerzés élményszerzést jelent, engedjük, hogy megtapasztalja a körülötte lévő világot, játszhasson esőben, ugrálhasson pocsolyákban, sarazzon. Az élményszerzés ugyanakkor ne legyen túlzó, a kisgyereknek nincs szüksége állandó, sok ingerre, ne cibáljuk egyik programról a másikra. A játékot mindig pihenés, lecsendesítés kövesse, hogy fel tudja dolgozni mindazt, amit megélt. Nagyon fontos, hogy a kisgyereknek nincs szüksége állandó magyarázatokra, a világot még nem az intellektuson, hanem az érzékszervein keresztül éli meg. A kérdéseire egyszerű, az életkorának megfelelő válaszokat adjunk, ne bonyolódjunk bele a mély és mindenre kiterjedő válaszadásba.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Így játsszunk a kisgyerekekkel
  • Játsszunk babzsákkal!
  • 10 benti játék télen
  • Forrás: Kismama magazin