Kisgyerek

Így játsszunk a kisgyerekekkel

A babához egyszerű gügyögni, de ahogy cseperedik a gyerkőcünk, néha zavarba jövünk, ha játszani kell vele. Mit csináljunk? Hogy csináljuk?
2014. December 11.

A kisgyermekkel való játék egyik legfontosabb eleme, hogy mi is jól érezzük magunkat benne

A kisgyermekkel való játék egyik legfontosabb eleme, hogy mi is jól érezzük magunkat benne. Ha mi is felszabadultan veszünk részt, a kicsi boldogan játszik, viszont ha feszengünk, hamar megérzi, és neki sem lesz kedve a folytatáshoz. Pedig nagyon sok közismert-közkedvelt játék van, ami egyszerű és nekünk sem okoz különösebb gondot.

Mozgással kísért játékok

Rengeteg olyan dal, mondóka vers van, aminek kíséretében a térdünkön lovagoltathatjuk, ringathatjuk a gyermekünket. Nem kell új rigmusokat megtanulni, elég, ha visszaemlékezünk gyermekkorunk ismert mondókáira: Gyí paci, paripa, Höc-höc katona, Debrecenbe kéne menni… Mindig olyan mozgást válasszunk a ritmushoz, ami igazodik a gyermek korához, és karakteréhez. Ha nyugodt, lassú gyerkőc, akkor ne próbáljuk egy nagyon gyors, dinamikus mozgatós-rázós játékkal kizökkenteni, mert lehet, hogy nem fogja jól érezni magát.

Keresősdi

Az egyik legkedveltebb játék gyermekek részére az a móka, ha eldugunk valamit, és neki pedig meg kell azt találni. Pici korban még elég, ha egész egyszerű változatban játsszuk: a kicsi szeme láttára elrejtünk egy játékot a pléd alá, majd kérjük, hogy segítsen nekünk megkeresni. Nagyon fog tetszeni neki, ahogy együtt megtaláljuk, és rácsodálkozunk, hogy tényleg ott van a takaró alatt.

Sokféle módon variálhatunk a játékon, például úgy, hogy több plédet terítünk egymásra, és úgy kell megtalálni, melyik réteg alatt van az elrejtett tárgy. Egészen kicsiknél nagyon népszerű lesz a “Kukucs!” játék, amikor elrejtjük az arcunkat a kezünk mögé, és hirtelen széthúzzuk a tenyerünket és rámosolygunk a babára. Ezt a játékot már pár hónapos kortól játszhatjuk!

Csiklandozós-érintős játékok

A kicsik nagyon szeretik azokat a játékokat, ami közben a bőrük a miénkkel érintkezik. Borostás-szakállas apukák előnyben vannak, mert a gyerkőcök roppantul élvezik, ha apa “szőrös” arca az ő arcocskájukhoz vagy pucér hasukhoz vagy talpacskájukhoz ér. Nagyon fog tetszeni nekik a mi gyermekkorunk klasszikus játéka, amit az ujjakkal játszunk: Ez elment vadászni ez meglőtte… De természetesen más mondókákat is használhatunk, sőt magunk is kitalálhatunk ritmusos verseket.

Most kapd el!

Szinte minden gyermek élvezi a labdázást. Természetesen ilyen kicsi korban még nem elég fejlett a labdaérzékük, de ahhoz elég, hogy a lassan feléjük gurított labdát meg tudják fogni. Üljünk le egymással szemben, és finoman indítsuk felé a labdát. Lehet, hogy fel fogja venni, és vissza akarja adni, lehet, hogy vizsgálgatni kezdi, de egy idő után rájön, hogy a játék lényege az, hogy oda-vissza gurítjuk, dobjuk egymásnak a labdát. A lényeg itt is a türelem.

Éneklés-verselés

A baba tanulási folyamatának a része, hogy gyermekmondókákat, dalokat hall. A legjobb, ha mi magunk énekelünk-verselünk neki, de persze a cédén hallható gyermekdalok, mondókák is segítségünkre lehetnek. A kicsik élvezik a ritmikus dallamot, az muzsikát és a rímeket. Az énekek által könnyebben megismeri a világot, és a beszédfejlődését is segítik ezek a dalocskák.

Kapcsolódó cikkeink játék témában: