Kisgyerek

Ujjas mondókák kicsi és nagy babáknak

A kisbaba már az első hónapokban felfedezi ujjait, örömmel nézegeti, mozgatja őket. A későbbi mondókás, számolgatós ujj-játékok is ezeken a mozdulatokon alapulnak: kinyitogatjuk és becsukjuk az ujjacskákat.
2008. Január 23.

“Hüvelykujjam almafa”

A nyelvi készség szorosan összefügg a finommotoros tevékenységekkel és az intelligencia fejlődésével. Egyszerre több érzékszerv fejlődését ösztönzik: a simogatós, csikizős, bökdösős mondókákkal a látás, a hallás és a tapintás érzékszerveit kötjük össze, ezek egymást erősítve jutnak az idegpályákon az agyba.

Megfigyelték, hogy beszédfejlődésükben mintegy két hónappal előbbre járnak azok a kisgyerekek, akikkel rendszeresen játszottak ujj-játékokat. Az ujjbegyekben rengeteg idegvégződés található. Ha a szülő és kisgyereke meleg tenyérfelülete, ujjai finoman összeérnek, energiaáramlás indul meg, kettejük lelki összhangja is növekszik. Ráadásul mivel semmi sem kell hozzá, orvosnál vagy étteremben várakozva kitűnő szórakozásnak bizonyul.

Mondókák

  • Hüvelykujjam almafa, mutatóujjam megrázta, középső ujjam felszedte, gyűrűsujjam hazavitte, a kisujjam mind megette, megfájdult a hasa tőle.
  • Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, ez megsütötte, ez a pici pocok mind megette. Kerekecske, dombocska, erre szaladt a nyulacska.
  • Hasítom, vágom, bököm, könyökölöm, pacsit adok, megpuszilom – az ujjakkal egyenként és a tenyérbe.
  • Hol lakik a Pakulár? Nem itt, eggyel feljebb? Itt lakik a Pakulár? Nem… Az ujjközöket simogatjuk sorba a kisujjtól kezdve, végül a hüvelyk előtt: itt. Van kutyája? Nincs? Akkor bemegyek! Hamm – bekapjuk a kicsi zárt öklét.
  • Csip csip csóka, vak varjúcska, Komámasszony kéreti a szekerét, Nem adhatom oda, tyúkok ülnek rajta, Hess, hess, hess… – Nagyobb babáknak való mondóka, csípjük meg egymás kézfejét és mozgassuk a mondóka közben ritmusosan fel és le. A mondóka végén hessegető mozdulatokkal engedjük el egymás kezét.
  • Hüvelykujjam korán ébredt, (a hüvelykujjakat nyissuk fel), az ajtómon kopogott, (tegyük a csípőre a kezünket – a többi ujj még ökölbe zárva), a négy testvér mind kiugrott, (nyissuk fel a többi ujjat is), így köszöntek: – Jó napot! (lehet integetni)

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin