Kisgyerek

Mindenben ügyes?

Az anyák ösztönösen figyelemmel kísérik gyerekük fejlődését: összehasonlítják hasonló korúakkal, megkérdezik védőnőjük véleményét, fejlődési táblázatokat tanulmányoznak.
2008. Január 22.

Ez utóbbiak akkor segítenek, ha azt mutatják, hogy adott életkorban mit tud a gyerekek többsége, illetve, hogy bizonyos korig mire képes a gyerekek 95 százaléka – ez az úgynevezett fejlődési mérföldkő. Érdemes felfigyelnünk arra, ha gyerekünk egy-egy területen – azaz részképességben – elmarad a többségtől. Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha ezt a hátrányát arra az életkorára sem hozza be, amikorra a gyerekek 95 százaléka elsajátította az adott képességet.

A fejlődés döntő területei a mozgás (nagymozgások és finommotoros tevékenységek), a beszéd és a szociális viselkedés. Egyes területeken igen eltérő lehet az azonos korúak “tudása”. Kétéves korra jellemző a célirányos futás, akadályok kikerülése, biztos megállás, az ujjak finom, összerendezett munkája (például lapozás), kétszavas mondatok alkotása, önálló játék bizonyos ideig, akár egyedül is. A fejlődés zavarait örökletes tényezők, egészségi gondok a terhesség alatt, szülési sérülés, betegségsorozat, hátráltató környezet és nevelés, vagy sokszor több tényező együttese okozhatja.

Fokozottan figyeljünk, ha a kockázati tényezők közül egy vagy több fennáll, vagy ha egy-egy lépcsőfokot átugrott a kisgyerek fejlődése során.

Ha egyes részképességekben elmaradást tapasztalunk, gondoljuk végig, mi okozhatja az eddig felsoroltakon kívül: az állandó háttérzaj (tévé, rádió, zene), a mozgáshiány (szűk lakáskörülmények, kényelmes életmód, kevés kötetlen szabadidő), a természet és a mély emberi kapcsolatok hiánya (gyakran változó bébiszitter, zavaros családi kapcsolatok)?

Ezek is érdekelhetnek:

  • Fejlődés segítséggel
  • Mikor kezdjük el a beszédfejlesztést?
  • A lélek is fejlődik
  • Forrás: Kismama magazin