Kisgyerek

A lélek is fejlődik

Fejlődéspszichológusok négy alapérzelmet különböztetnek meg a kisgyerekeknél. Az öröm, a félelem, a düh és a bánat minden életkorban más formában, egyre összetettebben nyilvánul meg.
2008. Január 21.

A kisbabánk lelki fejlődéséről is gondoskodunk kell

A négy hónapos kisbaba már felismeri, ha valaki barátságosan vagy mérgesen néz rá, és ennek megfelelően válaszol. Ahogy fejlődik a mozgása, érzelmi megnyilatkozásai is élénkülnek.

Sokan nem tudják, de az érzelmi intelligencia (EQ) fontosabb az életben való boldoguláshoz, mint az IQ. Az EQ-t már egészen korán, babakortól fejleszthetjük. Íme pár tipp.

Két-hároméves korban nemcsak a dac, hanem a másik véglet, a lenyűgöző kedvesség is jellemző. Az érzelmi fejlődés alapeleme az úgynevezett ősbizalom. Hétköznapjaink lehetnek zsúfoltak, gondterhesek, mégis igyekeznünk kell, hogy bizakodó hangulatot árasszunk, és érzékeltessük, szüleire mindig, feltétel nélkül számíthat.

Énekeljünk, táncoljunk, beszélgessünk, nevessünk, olykor-olykor bohóckodjunk a kisgyerekkel! Ha jól érzi magát a bőrében, figyelmesebb, alkalmazkodóbb, eredményesebb lesz. Ha megijed valamitől, öleljük meg, tartsuk szorosan a karunkban, ez akkor is biztonságot nyújt, ha nem tudunk változtatni a kellemetlenségeken.

Nagyjából egyéves korától már arra is tanítgathatjuk, hogyan kezelje saját érzelmeit:

– Vegyük komolyan érzéseit, és segítsünk szavakat találni rájuk

– Fejezzük ki színekkel az érzéseket. Például a piros dühös, a kék nyugodt, a sárga vidám hangulatot jelölhet

– Játsszunk el érzelemgazdag jeleneteket a babákkal vagy a macival: például veszekednek a homokozóban, vagy félnek egyedül a szobában, vagy ujjonganak, mert hazajött apa

– Nézegessünk családi fényképeket, ahol arcunkra van írva, hogyan éreztük magunkat. Beszélgessünk is erről!

– Mutassuk ki érzéseinket, és mondjuk el szavainkkal is.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin