Baba

Az érzelmi intelligencia fejlesztése

A kutatások szerint az életben való boldogulásban sokkal nagyobb szerepet játszik az EQ (érzelmi intelligencia) az IQ-nál. Az EQ fejleszthető, ráadásul már baba kortól.
2015. Március 04.

Hallottál már az EQ-ról? Ez a két betű az érzelmi intelligencia rövidítése. Az EQ pedig nem más, mint a környezeti ingerekre adott érzelmi válasz, ami azt jelenti, hogyan élünk meg érzelmi szinten egy adott szituációt. És az IQ-hoz hasonlóan, az EQ-t is már baba kortól lehet fejleszteni, ez segít ugyanis abban, hogy a gyerek, illetve a későbbi felnőtt sokkal elfogadóbban viselkedjen az életben.

Kisbabád arcán már csecsemőkorban is észrevehetsz érzelmi megnyilvánulásokat. A kicsi pofiján megjelenő mosoly, vagy a sírás miatt lefelé görbülő száj kiváltó okát ugyan legtöbbször nem tudod, de az érzelem megjelenése vitathatatlan.

Az EQ fejlesztése babakortól

Aztán ahogy nő a babád, úgy sajátítja el, hogyan kell az érzelmeit kifejezni, az érzelmeivel bánni egy adott szituációban. Megtanul az érzelmeiről beszélni, és jóval túllépi azt az egyszerű kommunikációs rendszert, amit az arckifejezések és a hangszín tesz lehetővé. Az érzelmekre vonatkozó beszéd teszi lehetővé ugyanis a belső állapotokra vonatkozó közös jelentések kialakítását. Mi, szülőként is sokat segíthetünk az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

Legyél Te is minta!

Gyermeked érzelmi intelligenciájának a fejlesztéséhez az első lépés az, hogy megpróbáltok a pároddal kiegyensúlyozott, türelmes és figyelmes mintaként szolgálni a gyereknek. Ha a férjed elfárad napközben, hazaviszi a munkahelyi problémákat, és otthon is minden megnyilvánulása a feszültségről árulkodik, akkor a gyermeketek is hasonlóképpen fogja a szituációkat kezelni.Ha nem tudsz nemet mondani az anyósodnak, és emiatt ingerülten viselkedsz egész délután, akkor ezt a mintát is simán lemásolja a lurkód. Persze ez még csupán gondos odafigyelés, de az érzelmi intelligencia fejlesztése ennél jóval összetettebb feladat.

Fejlesztés játékkal

Érzelmi intelligenciánk szintje nagymértékben gyermekkorunk, neveltetésünk hozadéka. Így tehát ki kisebb, ki nagyobb munícióval érkezik a nagybetűs életbe. Ezért nagyon fontos a gyermekeknél a mielőbbi fejlesztés, hiszen ők is sok szokatlan, vagy számukra váratlan élethelyzetnek lehetnek kitéve. A szülők válása, egy kistestvér érkezése, az ovi kezdése, vagy az egyik nagyszülő halála is megviselheti a kicsi lelkivilágát. Persze mindenre nem tudjuk felkészíteni, de fejleszteni tudjuk.

A mese fejleszti az érzelmi intelligenciát

A leghatékonyabb fejlesztés természetesen a játék. Ez lehet társas- vagy szerepjáték, a lényeg az, hogy közösen játsszátok, és mindig beszéljétek meg, mit érzett közben a gyerkőc. Építsetek lego-várost szereplőkkel, tündérerdőt tündérekkel, használjátok a fantáziátokat, és éljetek át közösen minél több élethelyzetet. Így a gyermeked minél több ember gondolatába és érzésébe bele tudja magát képzelni. Ezzel fejlődik az empatikus képessége, és a problémáktól sem fog megijedni, mert nem lesz számára újdonság az adott szituáció.

Mese-mese mátka…

Az érzelmi intelligencia fejlesztésnek az egyik legfontosabb eszköze a mese. A mese egy olyan lelki táplálék a gyermeknek, ami életre szóló nyomokat hagy benne. Az esti mesélés olyan szeretetteljes és meghitt légkört teremt, amelyben a gyermek megpihenhet, ellazulhat, lezárhatja a mozgalmas napját. A mesélés segít abban, hogy a gyerkőcöd megtanuljon nem csak rád figyelni, hanem a saját kis buksijában fantáziaképeket alkotni, amik segítik őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.Ha sokat mesélsz a lurkódnak, akkor hozzásegíted ahhoz, hogy később a képzelete, érzelmi intelligenciája legyen a támasza a mindennapi megpróbáltatások közepette. A mesék segítenek a kicsi hétköznapi problémáinak feldolgozásához is: a frusztrációk, csalódások elviselésében, a pozitív és negatív érzelmek tudatosításában, a félelmek megszelídítésében, a testvérféltékenység kezelésében, a veszteségek elfogadásában és az önfeledt játékban.Kapcsolódó cikkeink: