Kisgyerek

Trinédzserkor: nem könnyű háromévesnek lenni

Pimasz, okoskodó, makacs, öntudatos, pedig még csak hároméves, nem pedig tini - bizony meglepheti a szülőket, hogy egy kis óvodás is legalább olyan nehéz eset lehet, mint egy kamasz.
2018. Május 26.
Hároméves kor körül rengeteg változáson mennek keresztül a gyerekek

“Az egyik pillanatban még bújós kisgyerek, aki ölelésre és puszira vágyik, a másikban viszont undok és szemtelen, aki rajtam köszörüli a nyelvét. Néha nem is tudom eldönteni, hogy visszavágjak neki vagy nevessek rajta” – kezdi Ilene S. Cohen, egy igazi trinédzser anyukája. “Mindig emlkeztetnem kell magamat arra, hogy a lányom ebben az időszakban komoly fejlődésen megy keresztül, kezdi megtalálni a saját hangját és egyre önállóbbá válik. Az én feladatom pedig az, hogy segítsem és támogassam ebben.” Lássuk, milyen lényeges képességeket sajátítanak el ezekben a hónapokban a kisgyerekek!

Fejlődnek az érzelmeik

Hároméves kor körül a gyerekek kezdik megérteni és megélni az érzelmeiket, sőt szavakkal is képesek kifejezni, hogy éppen hogyan érzik magukat. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy kontrollálni is tudják ezeket: ha valamit viccesnek tartanak, akkor nem tudják abbahagyni a nevetést, ha viszont elszomorítja őket valami, akkor szinte lehetetlen megvigasztalni őket. Az érzelmeik rendkívül intenzívek, sőt úgy tűnhet, hogy teljesen eluralkodnak rajtuk. A szülőknek pedig türelemmel el kell ezt fogadni.

Tanulják a türelmet

Egy ekkora gyerek még nem képes uralkodni magán: ha valamit akarnak, mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék, anélkül, hogy elgondolkoznának a következményeken. Ez persze sok konfliktus forrása lehet, hiszen akkor is folytatják, amit elkezdtek, ha rájuk szólunk, vagy ha tudják, hogy helytelen. Még hosszabb időbe telhet, hogy megtanulják, megértsék, hogy a jutalomra (vagy előnyökre) bizony várni kell.

Tanulgatják a konfliktusok megoldását

Egy kisgyerek még csak tanulja a konfliktuskezelést, és bizony a saját módszereivel igyekszik megoldani azokat – még akkor is, ha ezek egyáltalán nem megfelelőek. Egy felnőtt (vagy idősebb gyerek) tudja, hogy például a másik megharapása vagy fellökése nem a legjobb módszer, de egy hároméves számára ez tűnhet a legjobb megoldásnak. Szülőként meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy vannak megfelelő és nem elfogadható módok arra, hogy kifejezzük az érzelmeinket vagy megoldjuk a konfliktusainkat.

Empatikusabbá válnak

Az igazi empátia is a harmadik életév körül kezd megjelenni: a kicsik képesek átérezni mások fájdalmát (vagy éppen velük együtt megélni az örömüket), és rosszul érzik magukat akkor, ha azt hiszik, hogy megbántottak valakit.

Megtanulnak együtt játszani másokkal

A kisgyerekek sokáig csak egymás mellett játszanak, de óvodás korban elsajátítják a közös játék képességét, vagyis azt, hogy együttműködjenek és együtt szabályokat hozzanak. Ez pedig rendkívül fontos mérföldkő!

Fejlődik a humorérzékük

Lehet, hogy egy óvodás humora nem túl kifinomult (gyakran csak a kaki-pisi viccekre korlátozódik), de ezt a gyerekek nagyon szórakoztatónak találják. Ha azonban látják, hogy képesek megnevettetni minket, vagy éppen mi meg tudjuk őket nevettetni, akkor azzal a humorérzékük is fejlődik.(Forrás: mother.ly)Ez is érdekelhet: