Kisgyerek

Hasznos ötletek a gyerekjátékok tisztán tartásához

Szurtos, ragacsos, nyálas kezecskék rakosgatják, húzzák-vonják-cipelik őket a legkülönfélébb helyekre, szóval tényleg nem árt néha jó alaposan megtisztogatni a gyerekjátékokat. Ám ez néha nem is olyan egyszerű feladat.
2023. Szeptember 30.
plüss maci a mosógépben
Fotó: Getty Images

Egy játék akkor jó, ha a gyerek minél többet játszik vele – de annál koszosabb is tud lenni. Ugyan nem kell túlzásba vinni a játékok tisztogatását (egy-két nyalintásból, kóstolgatásból, rágcsálásból még nem lesz katasztrófa), de azért időről időre nem árt tisztára varázsolni őket. Legfőképp azokat, amelyeket gyakran el is visz otthonról a kicsi. Segítünk, milyen típusú játékot hogyan érdemes megtisztítani.

Így mosd a plüssöket

A plüsshadsereg valójában sima ügy: mosógépben, egyszerre nem túl sokat, kímélő programon, gyengéd mosószerrel, öblítő és fertőtlenítő nélkül mosd át őket, majd alaposan szárítsd ki, legjobb, ha napon. A kedvenc plüss egy egészen más kategória: ott meg kell küzdened a lehetőségért, hogy egyáltalán kitisztíthasd. Ha ezt valahogy megugrottad, tényleg legyél kíméletes: az erőteljes mosás és az erős mosószer is necces, maradj a kímélőnél.

Amire figyelj: A lógó, meglazult részek (szemek, orrok, gombok) könnyen lepotyoghatnak mosás közben. Előtte erősítsd meg őket, és tedd az érzékenyebb darabokat mosózsákba.

És ha moshatatlan?

Azt értjük ez alatt, hogy bizonyos játékok címkéjén ott az utasítás, hogy tilos mosógépben mosni őket: kényes az anyag, engedhetik a színt, stb. Ha kézzel lehet mosni, akkor ez a megoldás: kímélő mosószerrel, meleg de nem forró vízben, többször öblítve mosd a plüsst. Ha ezt sem lehet, de szeretnéd tisztítani, mert poros vagy foltos lett, akkor mosószeres vízbe mártott szivaccsal vagy mikroszálas kendővel törölgesd át a játékot vagy a foltot, majd tiszta vízzel is töröld át alaposan. Napon vagy hajszárítóval szárítsd.

Amire figyelj: Ha van gőzölős tisztító eszközöd, azzal is megpróbálkozhatsz, de az érzékeny műszálas, műanyag játékokkal legyél óvatos.

anya kislánnyal és plüssállatokkal

Fotó: Getty Images

Legók és építőkockák

Ezeket moshatod kézzel, lavórban, de akár a mosógépbe is teheted őket mosózsákban. (Tegyél melléjük 1-2 törülközőt, hogy ne legyen olyan hangos a mosás.) A mosogatógép felső rekesze is alkalmas egyébként a játékok tisztítására, leginkább a nagyobb műanyag darabokéra.

Amire figyelj: Jó ötlet speciálisan játékok tisztításához való szert használni a művelethez. Az alap tisztításokhoz az ecetes víz is megfelelhet. Nagyobb fertőtlenítéshez, betegség után jobb speciális fertőtlenítőszert használni, és extrán odafigyelni az öblítésre. Csakis teljesen száraz állapotban tedd el a játékokat!

Veszélyes fürdőjátékok

Szappanos, mosószeres átmosás, egy kis sikálással jót tesz nekik időről időre. De ami sokkal fontosabb: a fürdőjátékokban maradó víz könnyen penészedést okozhat, és ezt bizony nem könnyű kitisztítani. Sokszor igazából nem is éri meg a bepenészedett játékokkal küzdeni, a pici lyukon keresztül nem lehet tökéletesen tisztára tenni a penészes belsőt. Sokan az első használat előtt például ragasztópisztollyal tömítik el a lyukat, hogy ne mehessen be a víz – mondjuk így a spriccelős funkciónak is annyi, amit viszont nagyon szeretnek a kicsik.

Amire figyelj: Megnövelheted a játékok élettartamát, ha minden használat után kinyomod belőlük a vizet és úgy tárolod őket, hogy valamennyire szellőzni tudjanak. Ha mégis azt látod, hogy penész jön valamelyikből, miközben a gyerekek játszanak velük, kérd el tőlük rögtön, és csak nagyon-nagyon alapos kitisztítás után add vissza – ha egyáltalán.

Így tisztíthatod meg a penészes fürdőjátékokat (Fotó: Getty Images)

Így tisztíthatod meg a penészes fürdőjátékokat (Fotó: Getty Images)

Érzékenyebb fajátékok

Semmiképp ne áztasd őket hosszan, attól hamar tönkre mennek. Gyors öblítés, áttörlés lehet a megoldás. Ha úgy érzed, komolyabb fertőtlenítésre van szükség, akkor fújd le a játékokat fertőtlenítő spray-vel, hagyd rajta a megadott hatóidőig, majd mosd le őket folyóvíz alatt, és szárítsd meg. Enyhébb esetben elég lehet, ha ecetes vízzel lefújod őket, és hagyod a napon megszáradni.

Amire figyelj: Jó, ha nem állnak sokáig nedvesen a fából készült játékok, ezért ha lehet, legalább nagyjából törölgesd meg őket, mielőtt száradni hagyod.

Elektromos játékok

Gondolunk itt az olyan, elektronikával rendelkező játékokra, amelyeket nem lehet vízbe meríteni, és egyben a kontrollekere is, amelyek inkább a nagyobbak kezében vannak sokat. Mindegyiket langyos, szappanos vagy mosószeres, esetleg ecetes vízbe mártott mikroszálas kendővel érdemes alaposan áttörölgetni, különös figyelemmel a kezecskékkel leggyakrabban érkező részeken. Ha fertőtlenítésre van szükség, használhatsz fertőtlenítő kendőt, de az ecetes víz környezet- és gyerekbarátabb megoldás. A vegyszeres lemosást követően mindenképp töröld át a játékokat tiszta vízzel egy-két alkalommal.

Amire figyelj: A mikroszálas kendő vagy szivacs legyen alaposan kicsavarva, nehogy a víz az illesztéseknél beszivároghasson a játék belsejébe.

Forrás: Goodhousekeeping.com, Moderncastle.com