Baba

Tippek a baba fürdőjátékainak tisztításához

Ha nincsenek megfelelően tisztítva, a fürdőjátékok könnyedén bepenészedhetnek. Hogyan tisztíthatjuk ki ezeket a játékokat?
2021. Január 28.
Tippek a baba fürdőjátékainak tisztításához (Fotó: Getty Images)

Csupán az, hogy egy játék kívülről tisztának tűnik, még nem jelenti azt, hogy belül nem penészes. Egy 2018-as, a Nature Research Journals folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fürdőjátékokban – függetlenül attól, mennyi szappant látnak esténként -, könnyen elszaporodhatnak a különböző kórokozók és nem kívánt mikroorganizmusok. Ezek a játékok szinte minden este egy rövid ideig meleg vízben áznak, majd egy meleg, akár párás fürdőszobában maradnak, anélkül, hogy teljesen ki tudnának száradni – így könnyedén válhatnak a penész táptalajává.

Dr. Jennifer Foersterling, a Washingtoni Egyetem gyermekorvosa elmondta a Parents.com-nak, hogy a legtöbb gyermek immunrendszere képes arra, hogy megküzdjön a fürdőjátékokban található kórokozókkal. De az immunhiányos gyerekekre, illetve a penészre allergiásokra negatív hatással lehetnek. A penész és a baktériumok ugyanis súlyos légzőszervi betegségeket, például asztmát és tüdőfertőzést okozhatnak a veszélyeztetett csoportokban.

Hogy lehet megtisztítani ezeket a játékokat?

Mosd ki fertőtlenítővel. A játékok fertőtlenítő szeres vízzel való átmosása segíthet megszabadulni a penésztől és a kórokozóktól. Az adott tisztítószert a csomagoláson feltüntetettek szerint hígítsd. Miután kimostad a játékokat, alaposan öblítsd el ezeket, ha szükséges, többször is, és hagyd teljesen kiszáradni.Mosd ki ecettel. A gyermekorvos szerint a fertőtlenítő szereknek megvan az a hátránya, hogy kifakíthatják a játékok színét, mintáját, és irritálhatják a szemedet, az orrodat. Ha inkább a természetes tisztítószerek híve vagy, áztasd hosszabb időre ecetbe a fürdőjátékokat, majd öblítsd el és szárítsd ki ezeket.Tedd mosogatógépbe. Gyors és egyszerű megoldás, amennyiben van mosogatógéped, hogy ebben mosod át a fürdőjátékokat. Tedd ezeket a felső kosárba, és indíthatod is a programot. Azonban ehhez nem árt ellenőrizni, hogy az adott fürdőjátékok tisztításával kapcsolatban mit ajánl a gyártó, mert lehetséges, hogy valamelyik nem kompatibilis a mosogatógéppel.Tisztítsd forró vízzel. A szakember javaslatára a keményebb, strapabíróbb játékokat néhány percre forró vízbe is teheted egy nagyobb edénybe. Ezután egy konyhai húscsipesszel szedd ki a vízből a játékokat, és tedd törölközőre mindet, amíg teljesen ki nem száradnak.Fertőtlenítő kendő. Ha olyan játékokról van szó, amelyekbe nem tud belemenni a víz, akkor Foersterling szerint elegendő, ha ezeket áttörlöd egy fertőtlenítő kendővel – amennyiben a fürdések között tudod ezeket száraz helyen tárolni, ahol nem vizesedhetnek be.

Meg lehet előzni a játékok penészedését?

A Fatherly.com internetes portál Lily Cameron hivatásos takarítót kérdezte meg a fürdőjátékok tisztán tartásáról. Az ő módszere a penész eltávolítására a játékok 3 rész forró vízben és 1 rész ecetben való áztatása legalább 10 percen át. Majd ezután alaposan át kell öblíteni a játékokat, és hagyni teljesen kiszáradni.A szakember további tippje szerint, ha egy új fürdőjáték nagyobb méretű, vagy olyan a kialakítása, hogy emiatt nehezebb a belsejét megtisztítani, meg lehet előzni, hogy a játék bevizesedjen és penészes legyen belül, ha a rajta lévő lyukat egy csepp ragasztópisztolyos ragasztóval lezárod. Azonban, ha egy játék fröcskölős vagy sípolós típusú, ez a trükk sajnos hatással lehet arra, hogy kevésbé lehet ezekkel vizet spriccelni vagy sípolni.Egy másik lehetőség a könnyebb tisztíthatóságért – amennyiben nem sípolós vagy spriccelős a játék -, hogy a rajta található lyukat nagyobbra kell fúrni. Így könnyedén beférhet egy kisebb méretű palackmosó kefe, amivel ki lehet súrolni, és egy darab feltekert papírtörlő, amivel szárazra lehet törölni.A lezárt, vagy egyébként is zárt kialakítású játékokat is meg kell tisztítani időnként, hogy kívülről se legyenek penészesek. Cameron szerint néhány hetente érdemes ehhez meleg vízben átsúrolni a játékokat egy fogkefével vagy mosogató kefével.