Kisgyerek

Hogy tisztítsuk a plüssállatokat?

Plüssállatkák. Néhányat közülük jobban szeretnek a gyerekek, mint a legtöbb embert, és ezek az apró lények a kicsik igaz jóbarátai lehetnek az első években. Sajnos a zuhany alá nem állíthatjuk be őket, de időnként rájuk fér egy alapos tisztítás.
2019. December 10.
Hogy tisztítsuk a plüssállatokat? (Fotó: iStock)

Segítünk, hogy érdemes kimosni a játékokat!

A legtöbb plüssjátékot nyugodtan bedobhatjuk a mosógépbe, de vannak olyanok is, amelyek kényesebb anyagból készültek, ezért nem ússzuk meg esetükben a kézi mosást.

Ha mosógépben mossuk

Akkor van a legegyszerűbb dolgunk, ha nem kényes a plüssállat bundája, vagy valamiféle vászonanyagból készült, kitömött figuráról van szó, hiszen ezeket egyszerűen elég csak a mosógépbe tennünk. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy tényleg mosható-e az állatka, a legjobb, ha megnézzük az eredeti címkét, vagy a gyártó weboldalán tájékozódunk ennek hiányában.Mindenképpen kímélő mosást válasszunk ezekhez a figurákhoz, középmeleg hőfokkal – kivétel ez alól, ha a gyerek beteg volt, ilyenkor jobban járunk, ha magasabb fokon mossuk a kis lényeket. Nem kell külön mosószert vásárolni speciálisan a plüssjátékokhoz, bármelyik színesekhez való megteszi, de ha van otthon gyapjúhoz vagy kényesebb darabokhoz való, akkor válasszuk azt. Ne tegyünk túl sok mosószert a gépbe, hiszen irritálhatja a gyermek bőrét.Hogy védjük az olyan részeket, mint a szem, orr, haj, tegyük a plüssöket vékony, hálós mosózsákba. Zsákok hiányában akár törölközőkkel is feltölthetjük a gépet az állatkák mellett, ezek is óvnak a sérülésektől.Szárítót csak abban az esetben használjunk, ha nincsenek ragasztott műanyag részei az állatkáknak, mert ezek könnyen megolvadhatnak. A plüssök szőre is könnyen megéghet, ezért válasszunk itt is alacsonyabb hőfokot. A legjobban azonban akkor járunk, ha ruhaszárítóra tesszük a játékokat. Ha vizet eresztenek, először a kád fölé érdemes fellógatni a plüssöket. Gyorsíthatjuk a száradást, ha radiátor mellé tesszük a ruhaszárítót. Ha nem száradt elég puhára a játékok szőre, hajszárítóval orvosolhatjuk a problémát.

Ha kézzel mossuk

Ha egy különösen kényes, vagy egy különösen szeretett plüssről van szó, jobban járunk, ha a kézi mosást választjuk. Ehhez három dologra lesz szükségünk. Először is egy tiszta mosogatóra, mosdóra vagy vödörre, amibe bele tudjuk meríteni az egész játékot. Másodszor egy kímélő mosószerre, harmadszor pedig egy tiszta, száraz törölközőre.Kezdjük azzal, hogy a vödröt vagy a mosogatót feltöltjük kézmeleg vízzel, majd hozzá keverünk egy evőkanál mosószert literenként. Merítsük a játékot a vízbe, majd nyomkodjuk a víz alatt, hogy feltelítődhessen vízzel és mosószerrel. Ezután hagyjuk ázni 15 percet, de ha már nagyon piszkos volt, akkor akár 1 órát is, majd jöhet az öblítés. Ehhez folyóvíz alá is tarthatjuk a játékot, vagy újratölthetjük a mosogatót, vödröt vízzel, és ebben megismételhetjük a kinyomkodást. Utóbbi módszert válasszuk, ha nagyon kényes a játék anyaga. A játékot ne csavarjuk ki, és erősebben is csak akkor dörzsöljük, ha látszólag bírja az anyaga.Ha leeresztettük a vizet, az üres vödör vagy mosogató alján nyomkodjuk ki a játékot, majd csavarjuk egy száraz törölközőbe, hogy az még több vizet felvehessen. Hagyjuk a játékot levegőn száradni, vagy segítsünk rá a száradásra a hajszárító legalacsonyabb fokozatával. Ha nagyon finom szőre van az állatkának, egy nagyobb fogakkal rendelkező fésűvel átfésülhetjük.Ha esetleg zenélő, beszélő plüssállatról van szó, akkor a víz tönkreteheti az elektronikus részeket, ezért ezeket a játékokat soha ne tegyük víz alá. Helyette óvatosan dörzsöljük át egy mosószappanos kendővel, majd egy tiszta vizessel, majd a hajszárító enyhe fokozatával szárítsuk meg.Forrás: parenting.nytimes.comKapcsolódó írásaink: