Baba

Vigyázz, a játékok könnyen penészedhetnek!

Talán te is találkoztál már azzal a megdöbbentő információval, hogy az itatópohár csőrös része mennyire be tud penészedni. Mindenki elborzadt rajta. Nos, van még egy rossz hírünk...
2017. Február 16.

A játékoknál is oda kell figyelni!

Egy külföldön igen kedvelt játékról derült ki ugyanez: a sípoló (Sophie) zsiráf sem biztonságos. Több édesanya is jelezte, hogy a népszerű, fogzáskönnyítő játék belsejében penészt talált – írja a goodhousekeeping.com

Dana Chianese kétgyermekes édesanya, gyermekgyógyászati fogorvos. Ő fedezte fel a megdöbbentő tényt, amikor tisztítani kezdte a játékot. A gumizsiráfon található egy lyuk, amiből észrevette, hogy dohos szag árad ki. Kíváncsiságból szétvágta a játékot és akkor szembesült a borzasztó látvánnyal. És a kicsik ezt a penészes, büdös játékot rágcsálják, hogy enyhítsék a fogzás fájdalmait…

Megjelent egy másik tanulmány, mely a gumikacsák belsejében található szennyeződéseket elemezte. A kutatók úgy találták, hogy a lerakódások olyan baktériumokat is tartalmaznak, melyek komoly szem- és fülfertőzéseket okozhatnak. 

A játék annak ellenére penészedett be ilyen csúnyán, hogy az édesanya az előírások szerint tisztította: forró, szappanos vízzel, nedves szivaccsal, és soha nem mártotta vízbe. 

Vigyázz, a játékok könnyen penészedhetnek!

Így néz ki Sophie belülről

A játékban található penész miatt nem szabad pánikba esni, általában nem okoz problémát. Ha egy gyermek azonban allergiás rá, akkor olyan tüneteket produkálhat, mint a köhögés vagy a viszkető szem. Mit lehet tenni, hogy elkerüld a penészedést? Az egyetlen mód, ha mindig alaposan megtisztítod és megszárítod a gumizsiráfhoz hasonló játékokat. A gumi- és műanyag játékokat forró, szappanos vízzel tisztítsd. Ezután áztasd őket ecetes vízben 5 percig, majd öblítsd le őket és hagyd, hogy a levegőn száradjanak meg.

Milyen gyakran kell tisztítani a játékokat?

Ha egy penészedésre hajlamos játékot minden nap használtok, akkor érdemes hetente egyszer fertőtleníteni őket. És soha ne hagyd őket vízben állni a fent említett 5 perces ecetes áztatásnál tovább!

Mit lehet még tenni?

A Today’s Parent további tippeket is ad, hogy elkerüld a penészedést.Győződj meg arról, hogy a vízben, fürdéskor csak olyan játékot adsz a gyermekednek, amit valóban vízbe terveztek. Az is megoldás lehet, ha a játékok alján található lyukat beragasztod. Így ugyan nem fog sípoló hangot kiadni, amikor rágja a gyermeked, de attól még ugyanolyan szórakoztató lesz vele a játék és a rágcsálás. Nem utolsósorban pedig biztonságos.Ezek is érdekelhetnek: