Kisgyerek

4 módszer, amivel ösztönözheted a kreatív játékot

A kreativitás számtalan formában megtalálható, a zenétől kezdve, a mesemondáson át, a táncig folytatva... szinte bármiben.
2020. Október 24.
4 módszer, amivel ösztönözheted a kreatív játékot (Fotó: Getty Images)

Az egyik szülői feladat, hogy ösztönözd a gyermeked arra, hogy a lehető leggyakrabban és legszenvedélyesebben kifejezze a kreativitását.

A Whattoexpect.com javasol néhány módszert, amelyekkel segítheted ebben a gyermekedet.

(Szinte) minden működik

A vonalon belüli színezést túlértékelik, és nem a végeredmény, hanem maga a folyamat miatt érdemes ösztönözni, hogy a gyermek művészkedjen. A zenére ugyanez vonatkozik. Tehát a buzgó firkálás, rajzolás, a hamis éneklés is tegyen büszkévé. Hiszen mindezek célja a kreativitás megalapozása, amire ennél a korosztálynál nincs rossz módszer.

Ösztönözd a rendetlenséget

A művészkedés része a szétdobált zsírkréta, a festékfoltok, a szétszórt papírdarabok, a gyurma és filctollfoltok az ujjacskáin. Érdemes ésszerű óvintézkedéseket tenned, például kijelölnöd egy sarkot a lakásban a művészkedésre, és tanítsd meg a gyermekedet arra, hogy a kreatív folyamat része az is, hogy utána összepakol.

Mentor legyél, ne kritikus

Tiszteld és ösztönözd gyermeked elképzeléseit, és csak (limitált) tanácsot adj neki, amikor szüksége van rá. Az teljesen mellékes, ha esetleg esztétikailag nem a legkellemesebb számodra a mű vagy az előadás. A szereped, hogy segítő legyél, asszisztens, és szurkolj neki.

Ismertesd meg a kis művészt a művészetekkel

Múzeumok, galériák, koncertek, melyek az életkorának megfelelnek, színdarabok, bábelőadások, táncelőadások is segítik értékelni a művészetet. A kreativitás körbevesz minket, ezért hívd fel a figyelmét rá, bármikor és bárhol látod.