Gyerek

6 dolog, amit a kreatív gyerekek másképp csinálnak

Ahhoz, hogy megértsük ezt az egészet, fontos tisztázni, mi is az a kreativitás. A legtöbben azt hiszik, a kreativitás a génekben van.
2016. November 04.

Gyakran szoktuk mondani valakire, hogy “ő az alkotó/művész a családban”, igaz? Mintha így születtünk volna. Pedig nem erről van szó: a kreativitás nem az egyénnel egyenlő, hanem az, ami átfolyik az egyénen.

A creativechild.com szerzője összegyűjtött hat olyan dolgot, amit a kreatív gyerekek másképp csinálnak.

1. Játékos hozzáállás

A kreatív gyerekek nyitottak és játékosak. A tudomány már bebizonyította, hogy a kreatív játék során tanulnak is a gyerekek. Ráadásul a játékok segítenek feldolgozni a mindennapi élményeket, valamint így az őket ért stresszt is le tudják vezetni.

2. Fontossági sorrend

Sok gyerek csapong a rengeteg szabadidős elfoglaltság között: focizni is szeretnének, bújócskázni is, teljes a káosz, ide-oda pattognak a tevékenységek között. A kreatív gyerekek azonban el tudják dönteni, mi a fontos a számukra. Így azt veszik a lista legelejére, ami igazán számít nekik, és csak ezután jön a többi.

3. Egy feladatra koncentrálnak

Egyre több ember ismeri fel, hogy a multitasking – vagyis az, hogy valaki egyszerre több mindennel is foglalkozik – nem is annyira hatékony, mintha egyszerre csak egyetlen feladatra koncentrálnának. A legjobb eredményt tehát úgy lehet elérni, hogyha figyelemelterelés nélkül mindig csak egy dologra fókuszálunk. A túlterhelés csökkenti a memóriát és a kreativitást.

4. Álmodozás

Bár időpazarlásnak tűnhet, az álmodozás valójában egy nagyon is aktív szellemi tevékenység. Ebben az állapotban az elme összegzi az emlékeket és ez alapján elképzeli a jövőt. Nem is csoda, hogy hajlamosak vagyunk olyankor megtalálni a megoldást valamilyen problémára, amikor látszólag kikapcsolunk, például elmegyünk kutyát sétáltatni vagy csak veszünk egy forró zuhanyt.

5. Hátrányból előny

A kreativitást vonzza a problémamegoldás. Pszichológusok arra jöttek rá, hogy nyomás alatt vagy trauma hatására a kreativitás jelentős növekedésnek indulhat.

6. Bátorság

Az igazán eredeti gondolkodók bátrak ahhoz, hogy megosszák az elképzeléseiket a világgal, még akkor is, hogyha az a társadalom számára meghökkentő. A nyomásgyakorlást le tudják küzdeni, nem állnak be a sorba, képesek elmondani a véleményüket – és ki is állnak mellette. Ez elsőre úgy hangzik, mintha nem lenne nagy dolog, de ha jobban belegondolunk, sokkal nehezebb így cselekedni, mint amilyennek tűnik. A kreatív emberekben is van félelem, de vannak annyira erősek, hogy ezt le tudják küzdeni.

Ez is érdekelhet: