Kisgyerek

Művészeti projektet kaptak az ovisok feladatként, nagyon kreatívan oldották meg

A kisgyerekek kreativitása határtalan, amit ezek az óvodások is bebizonyítottak.
2023. Május 04.
(Kép forrása: @itsmebriar/TikTok)

Egy kanadai óvodapedagógus, a 29 éves Briar Van Driel tett közzé egy videót, amiben a csoportja készítette képek szerepelnek, a saját értelmezésükben egy lóról. A gyerekek mind egy kicsit másképp oldották meg a feladatot, az eredmény pedig nagyon aranyos lett!

A csoport áprilisi témája a mezőgazdaság volt, arról tanultak, hogy mi történik a farmokon, mit csinálnak a gazdák, milyen állatokról gondoskodnak, milyen élelmiszereket termesztenek – és ehhez kapcsolódóan egy lovas kézműves feladatot kaptak a gyerekek Van Driel-től. Egy lovat kellett elkészíteniük színes papírból és fonálból, hogy kifejezhessék a kreativitásukat.

„Oktatóként fontosnak tartom, hogy megadjuk nekik az alkotói szabadságot és függetlenséget, hogy úgy készíthessék el a művüket, ahogyan azt jónak látják, és olyan legyen a végeredmény, amire büszkék, és ami a saját fejükből származik” – mondta el a Today-nek.

A projekthez a pedagógus készített egy példát, de a portálnak elmondta, hogy az óvodások nem látták az általa készített verziót. Csak szóban kaptak útmutatást, hogy lovat készítenek, és megnéztek egy képet egy igazi lóról, de teljes alkotói szabadságuk volt arra, hogy a rendelkezésre álló darabokat felhasználják.

A végeredmény nagyon kreatív lett, és az összes képet egymás után felsorakoztatva egészen absztrakt alkotások is születtek. „Az óvodásaim sörényes művei” – írta Van Driel a videóhoz, amelynek nyitóképén az általa készített ló szerepel, majd ahogy az a feliratban is szerepel, az egyre absztraktabbá váló alkotások.

A végeredmény nagyon aranyos és kreatív lett, és egy kicsit szórakoztató is.

 

A videóhoz számos hozzászólás is érkezett. Egyrészt a humorossággal kapcsolatban: valaki például megjegyezte, hogy: „Van egy olyan, ahol a szemek még csak nem is az arcon vannak. Ezt Picasso sem csinálhatta volna jobban”, és többen is kifejezték, hogy mennyire kreatívak a gyerekek.

Többen pedig dicsérték Van Driel kreativitáshoz való hozzáállását: „Tetszik, hogy megengedték nekik, hogy a SAJÁT értelmezésük szerint készítsék el” – írta valaki.

Azon túl, hogy a videó sokakat megmosolyogtatott, a pedagógus elmondta, hogy a művészeti projektek nagyon jók a gyerekeknek, mert többek között segítik a finommotoros készségek fejlődését, és a csoportban a „folyamat az eredmény helyett” kap hangsúlyt. „Általános ötleteket és forrásokat biztosítunk a számukra, de soha nem javítjuk ki őket, és nem mondjuk meg nekik, hogy hol helyezzék el a dolgokat” – mondta Van Driel. „Ez nagy önbizalmat ébreszt a gyerekekben, és elképesztő büszkeséget ad nekik a munkájukkal kapcsolatban. Megtanulják, hogy ne kételkedjenek önmagukban, hanem inkább örüljenek annak, hogy alkothatnak.”