Család

Ennyi mindent takaríthatsz ecettel

Az ecet nem csak főzéshez használható. Környezetbarát, viszonylag olcsó tisztítószer is, ráadásul többcélú takarítószer. A legtöbb esetben önmagában, mindössze vízzel hígítva csodákra képes.
2023. Január 17.
Nő szórófejes flakonnal takarítja a mosdót
Kép: Getty Images

Egyre több embernek egyre fontosabb, hogy a takarítószerek ne ártsanak a környezetünknek, de hatékonyak legyenek. Ha neked is fontosak a zöld szempontok, akkor az ecetet nem csak főzéshez fogod használni. Relatíve olcsó, a legtöbb esetben önmagában  – maximum vízzel keverve, hígítva – is hatékony. Ha sót és szódabikarbónát adsz hozzá, súrolásra használhatod, néhány csepp illóolajjal is megbolondíthatod.

Az ecet ráadásul úgy nevezett többcélú tisztítószer, azaz sokféle felületen használható. A tisztítás mellett hatékony fertőtlenítőszer is. Az ecet savas jellege olyan erős, hogy képes feloldani az ásványi lerakódásokat, a szennyeződéseket, a zsírt és a koszt. Elég erős ahhoz is, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

Különböző típusai léteznek, úgy mint almaecet, balzsamecet, borecet, desztillált ecet. Utóbbi a legjobb a takarításhoz, mert biztosan nem hagy foltot semmilyen felületen. Szaga azonban erőteljesebb, ha ez zavar, akkor használj almaecetet, de ezt mindenképp célszerű vízzel hígítani. Sokan azért nem vetik be az ecetet takarításhoz, mert attól tartanak, hogy az egész lakás ecetszagú lesz, ez azonban nincs is, maximum egy órán át érzékelhető az ecet jellegzetes illata. Ha azonban néhány csepp illóolajat teszünk az ecetbe, akkor semennyi ideig sem érzékelhető az ecet illata.

Íme, néhány gyakori felhasználási módja az ecetnek takarításhoz.

Üvegfelületek

Egy rész víz és két rész ecet és máris kész az üvegtisztító. Tedd egy szórófejes flakonban, fújd az oldatot az üvegfelületekre, töröld le és kész is.

Munkalapok

Mivel az ecet természetes fertőtlenítőszer, az ételkészítés után tisztítja és fertőtleníti a munkalapokat.

Az ecet a szagokat is eltávolíthatja a munkalapokról, de gránitra vagy márványra nem szabad használni.  Az ecet elriaszthatja a hangyákat is.

Csapok

2 teáskanál ecetet és 1 teáskanál sót keverjünk össze, hogy eltávolítsuk a csapokon és szerelvényeken lévő lerakódásokat. Ez az oldat eltávolíthatja a vízfoltokat a zuhanyrózsákról is.

A makacs foltok eltüntetéséhez fújjuk be a csapokat ecettel, majd egy éjszakára tegyünk rá egy zacskót. Másnap reggel súroljuk át és öblítsük le.

Zuhany és kád

A vastag szappanos vízkő és a penész eltávolítása kihívást jelenthet. Fújjunk hígítatlan fehér ecetet a kád és a zuhanyzó falára. Hagyjuk az ecetet néhány percig hatni, majd súroljuk át és öblítsük le. Ecetes-szódabikarbónás pasztát is készíthetünk az igazán makacs szennyeződések eltávolítására.

WC-k

Öntsünk 2-3 csésze hígítatlan ecetet a WC csészébe, és hagyjuk állni akár 3 órán át.

Padló

Az ecet nagyszerű padlótisztító is, de csak bizonyos típusokhoz. A keményfa padlókon nem szabad ecetet használni, mert feloldhatja a felületet és víznyomokat hagyhat. Az ecetben lévő természetes sav a kőpadlót is károsíthatja. A viasz nélküli, nem lakkozott, nem olajozott felületeken pl. linóleumon azonban használhatunk ecetet.

Mosógép

Öntsünk hígítatlanul egy csésze ecetet az öblítőrekeszbe, és futtassunk le egy teljes programot.

Mikró

A mikrohullámú sütőben lévő szagok megszüntetéséhez tegyünk a készülékbe egy tálat, amely 1/4 csésze ecetet és 1 csésze vizet tartalmaz, és melegítsük néhány percig. Ez az oldat a foltokat is fellazíthatja.

Az ecet kiválóan alkalmas a készülékek belső és külső tisztítására is. Keverj össze egyenlő arányban ecetet és vizet egy szórófejes flakonban, majd permetezd be a készülékeket. Egy tiszta mikroszálas ruhával töröljük le az oldatot.

Forrás: healthline.com