Család

Tisztítsd ki a mikrót egyszerűen

Folyton halogatod, mert macerásnak tűnik? Könnyebb kitisztítani a mikrohullámú sütőt, mint gondolnád!
2023. Július 05.
fiatal nő tisztítja a mikrohullámú sütő belsejét
Fotó: Getty Images

Ráadásul minél tovább halogatod, annál nehezebb lesz a dolgod. Ha viszont rendszeresen odafigyelsz arra, hogy megtisztítsd a mikró belsejét, pár mozdulattal el is készülhetsz vele, nem kell hosszasan küszködnöd. Szánd el magad – az alábbi trükkökkel nem lesz nehéz dolgod. A bónusz, hogy csupa környezetbarát alternatívát ajánlunk a Hello! Magazine gyűjtéséből.

Ha valamiért nem szeretnél a tányérra borítható műanyag „fedelet” használni a mikróban, és minden használat után törölgetni sem akarod, az alábbi trükkök beválhatnak.

1. Csillogás citrommal

Tegyél egy mikrózható edénybe vizet, néhány szelet citromot, és egy fogpiszkálót – ez a felforrt víz kifutását hivatott megakadályozni. Tedd az edényt a mikróba, és indítsd el a készüléket 3-5 percre. Az elpárolgó víz és a citrom összetevői fellazítják a zsírt és a lerakódásokat, amiket aztán rendkívül egyszerű lesz mikroszálas kendővel letörölni.

2. Mindentudó ecet

Az ecet igazi jolly joker a háztartásban: rengeteg minden tisztítható vele, olcsó és természetes, szóval ha igazi ökomódszert keresel, próbáld ki az ecetet. Fél liter vízhez adj két evőkanál ecetet, majd ugyanígy lapos, mikrózható edényben tedd a mikróba 5 percre. Zsíroldó, fertőtlenítő hatásának köszönhetően könnyű lesz eltávolítani a fellazult szennyeződéseket. Használj hozzá szivacsot, és haladj felülről lefelé.

3. Jöhet a szódabikarbóna

Ez az anyag is egy abszolút kedvenc, ha vegyszermentes takarításról van szó. Ugyanúgy kell használni, mint a citromot vagy az ecetet: oldj fel fél liter vízben két evőkanálnyi szódabikarbónát, és mikrózd a keveréket 5 percig. Ha esetleg nem jön le azonnal minden lerakódás, ne dörzsöld szárazon szódabikarbónával, hanem indíts egy újabb 5 perces ciklust.

4. Illatosíts!

Ha olyan ételt melegítettél hosszabban a mikróban, aminek erős illata van, vesd be a szódabikarbónát szagtalanításra. Használhatod a fenti trükköt – így tiszta is lesz egy füst alatt a mikró, vagy kipróbálhatod, hogy egy lapos edénykébe kiszórt szódabikarbónát teszel a készülékbe – remek „szagfogó”. Ha ez sem használ, vesd be a fenti ecetes trükköt, vagy használj kávét: egy fél csésze vízbe tegyél két evőkanál őrölt kávét, és melegítsd a mikróban 2-3 percig figyelve arra, hogy ne forrjon fel a víz. Várj egy kicsit, mielőtt kinyitod a készülék ajtaját.

5. Kívül is ragyogjon

Az eszköz külső részét, a fogantyúkat, gombokat is tisztítsd meg alaposan higított mosogatószeres szivaccsal. Töröld át először vizes, majd száraz kendővel. Ha még ragyogóbbra szeretnéd az ajtót, töröld át fele-fele arányban bekevert ecetes vízzel. Öblítsd le, mielőtt szárazra törlöd.

Forrás: Hellomagazine.com, Goodhousekeeping.com