Család

10 zseniális mód, amire a citromot használhatod

Mi mindenre jó még a citrom az ízesítésen kívül? Íme, néhány szuper tipp!
2022. December 21.
citrom
Mi mindenre jó a citrom? (Kép forrása: Getty Images)

Van, aki nem tudja elképzelni nélküle a teát, számos süteménybe teszünk a héjából, és az egyik legjobb jeges nyári frissítő, a klasszikus limonádé sem létezne, ha nem lenne citrom. Azonban ízesítésen kívül számos dologra használhatod a takarításban és a ház körül ezt savanyú citrusfélét. Mutatunk néhány módot, amire bevetheted!

Szagtalanítsd vele a mikrót

Eltűntetheted az ételszagot, és könnyebben ki tudod mosni a mikrót, ha citromszeleteket teszel egy tál vízbe, és addig melegíted, amíg a mikró ajtaja bepárásodik. Ezután kapcsold ki, de ne nyisd ki az ajtót, hanem hagyd bent állni a tálat még 15 percig. Ezután könnyedén letörölheted a szennyeződéseket.

Folteltávolítás

Egy biztonságos folteltávolítási tipp a különféle szövetekhez, ha a foltot citromléből és sóból álló pasztával kened be, állni hagyod fél órát, majd ecettel és melegvízzel kiöblíted.

Tisztítsd meg vele a vágódeszkát

Egy citromgerezddel dörzsöld át a vágódeszkát, hogy eltávolítsd az ételfoltokat és a szagokat. Ha erősebb folteltávolító módszer kell, először szórd le sóval vagy szódabikarbónával. Ha különösen makacs foltokról van szó, hagyd rajta egy éjszakán át, mielőtt leöblíted vízzel.

Tisztítsd meg és fényesítsd vele a fémedényeket és felületeket

Vágj félbe egy citromot, mártsd sóba, és dörzsöld át vele a fémfelületeket, például a rozsdamentes acél vagy réz serpenyőt. Ez segít eltávolítani a szennyezést, és fényesebb lehet tőle az edény. Ezt lehet használni sárgarézen, rézen, krómon, alumíniumon, bronzon, ónon és rozsdamentes acélon. A fürdőben a csapokat is érdemes lehet egy félbevágott citrommal átdörzsölni, majd leöblíteni, hogy fényesek legyenek.

Rozsda- és penészfoltok ellen is érdemes bevetni

A citromlé-só kombináció segíthet a penész- és rozsdafoltok ellen is.

Vízkőoldás a zuhany üvegén

A makacs foltokat a zuhany üvegéről is eltávolíthatja a citrom. Használhatod a citromlevet úgy, hogy belemártod a szivacsot, vagy készíthetsz belőle permetezhető tisztítószert úgy, hogy egy csésze vízben néhány evőkanálnyi citromlevet keversz el, majd egy szórófejes palackba töltöd.

A legjobb natúr illatosító

Forralj fel vizet egy edényben, benne néhány citromszelettel, és akár egyéb aromás dolgokkal, például fűszerekkel. Ez segíthet párásítani, ha száraz a lakás levegője, és illatosítja is a szobát.

Könnyebb lesz megpucolni a tojásokat

Adj a tojások főzővizéhez citromlevet, hogy könnyebb legyen megpucolni, miután megfőtt.

Tedd a ruhák közé

A szárított citromhéj természetes molyriasztó. Köss citromhéjat egy muszlin vagy géz kendőbe, és tedd a szekrénybe.

Szagtalanítja a kezedet

Ha halat sütsz vagy főzöl, és a kezed is átvette a nyers hal szagát, akkor dörzsöld be egy szelet citrommal és egy kevés sóval, majd öblítsd le.

Forrás: goodhousekeeping.com, metro.co.uk, mashed.com