Család

Ne dobd ki a kávézaccot, használd erre!

A használt kávézacc a ház körül, a takarításban és a kertben is hasznos lehet. Mutatunk néhány tippet arra, hogyan tudod felhasználni!
2022. December 11.
Mi mindenre jó a megmaradt kávézacc? (Kép forrása: Getty Images)

Sokan el sem tudják képzelni a reggelt egy csésze finom kávé nélkül. A napindító italból fennmaradó zaccot nem érdemes kidobni, hiszen számos dologra használhatod a ház körül. Ehhez adunk néhány tippet!

Szagtalanítja a hűtőt

Tegyél kávézaccot egy régi margarinos dobozba, a tetejére pedig vágj néhány lyukat. Ha ezt beteszed a hűtőbe, segíthet annak a szagtalanításában.

A lakás más pontján is használhatod szagtalanításra

Egy régi harisnyába kanalazz némi kávézaccot, majd köss rá egy csomót. Az így kapott kis labdát fel tudod akasztani szagtalanítóként, például szekrényekbe, vagy be tudod tenni fiókokba, cipőkbe, stb.

Szabadulj meg a kezeden maradt fokhagymaszagtól

Érdemes egy kevés zaccot tartani a mosogató mellett, mert nemcsak a hűtőt tudja szagtalanítani, de a kezedet is. Hagyma vagy fokhagyma szeletelés, halkészítés vagy akár mosogatás után dörzsöld át a zaccal a kezedet, majd öblítsd le.

Bőrhámlasztó

Amellett, hogy szagtalanít, még remek hámlasztó is készíthető a kávézaccból. Keverd el egy kevés vízzel, és bőrradírként is használhatod.

Természetes súrolószer

Még egy ok, hogy a mosogató mellett tarts egy kis kávézaccot: a szemcsés textúrájának köszönhetően segíthet eltávolítani az edényeken maradt, odaégett, odaszáradt szennyeződéseket, természetes súrolószerként. Dobj egy marék zaccot az edénybe, dörzsöld át és öblítsd le. Azonban azoknál az edényeknél, amelyek a bevonatuk miatt kényesek, ne vesd be ezt a trükköt!

Komposztáld vagy használd a kertben

A felhasznált zacc tele van tápanyagokkal, ezért érdemes egy keveset a savkedvelő növények földjébe keverni – ilyenek például a rózsák, az örökzöldek, az azaleák, a keméliák. A kávézaccban lévő tápanyagok a komposztládában is kifejtik a jótékony hatásukat.

Hasznos lehet a DIY projekteknél is

A kávéról tudjuk, hogy ha éppen a ruhára ömlik, hajlamos foltot hagyni. Azonban az olyan művészeti DIY projekteknél ezt a tulajdonságát kihasználhatod, amelyekben papírt vagy valamilyen ruhaanyagot szeretnél öregíteni, vintage hatást kölcsönözni neki. Áztasd kávézaccal kevert vízbe ezeket, ami segít megszínezni az anyagot.

A korom feltakarításhoz

Ha kormot kell feltakarítanod, szórj egy kevés kávézaccot rá – ez némi nedvességet ad hozzá, és segít megakadályozni, hogy a levegőbe kerüljön. Ezután sokkal könnyebben fel tudod seperni.

Források: goodhousekeeping.com, healthline.com