Egyéb

Mennyi koffein van a kávémban?

Az ajánlások szerint nem tanácsos napi 400 mg-nál több koffeint fogyasztani, a várandós kimamákra vonatkozóan pedig még kevesebb, 200 mg a napi limit. De mégis mennyi koffein van a kávénkban?
2022. Augusztus 12.
Mennyi koffein van a kávémban? (Fotó: Getty Images)

Általában a legnagyobb koffeinforrásunkat a kávé jelenti, a Healthline szerint egy átlagos csészényi mennyiségben nagyjából 95 mg koffein van. Azonban ez a mennyiség változik a különböző kávés italoktól, elkészítési típusoktól függően.

A koffeintartalmat több tényező befolyásolja, ilyenek például:

  • a kávébab típusa
  • a pörkölés – általában a világosabb pörkölésűek több koffeint tartalmaznak, a sötétebbek viszont mélyebb ízűek
  • a kávé típusa – jelentősen eltérhet a koffeintartalom a filterkávé, az eszpresszó, az instant kávé, vagy éppen egy koffeinmentes típusú kávé esetében
  • az adagolás mérete – “egy csésze kávé” mérete 30-700 ml között is mozoghat, ez pedig nagy mértékben befolyásolja a teljes koffeintartalmat

Mennyi koffein van a különböző típusú kávékban?

A koffeintartalom fő meghatározója a fogyasztott kávé típusa.

  • Filterkávé. A filterkávé esetében forró vagy forrásban lévő vizet öntenek őrölt kávéra, amely általában egy filterben, szűrőben van. A portál szerint egy csésze filterkávé nagyjából 70-140 mg koffeint tartalmaz, átlagosan nagyjából 95 mg-ot.
  • Eszpresszó. Az eszpresszó készítésénél kis mennyiségű forró vizet vagy gőzt nyomnak ét a finomra őrölt kávészemeken. Bár térfogatonként általában több koffeint tartalmaz a filterkávénál, de adagonként általában kevesebbet, mert az eszpresszó általában kis mennyiségű. Egy adag eszpresszó nagyjából 30-50 ml, és átlagosan 63 mg koffeint tartalmaz – a dupla eszpresszó értelemszerűen ennek a kétszeresét.
  • Eszpresszó alapú italok. Sokan tesznek tejet a kávéjukba, és sokféle kávéital létezik, mint például a latte, a cappuccino, a macchiatos, stb., melyekben különböző mennyiségű tej is van. A tej nem tartalmaz koffeint, így ezeknek az italoknak ugyanannyi a koffeintartalma, mint az eszpresszónak, amit beletöltöttek. Tehát szimpla eszpresszó esetén nagyjából 63 mg, dupla esetén a kétszerese.
  • Instant kávé. A forró vízben kikavarható instant kávé általában kevesebb koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávék, csészénként nagyjából 30-90 mg-ot.
  • Koffeinmentes kávé. Ugyan a név alapján azt gondolhatnánk, hogy a koffeinmentes kávéban egyáltalán nincs koffein, ez azonban nem feltétlenül igaz. Egy csészényi nagyjából 0-7 mg koffeint tartalmaz, egy átlagos csészényiben nagyjából 3 mg koffein van. Egyes fajták tartalmazhatnak ennél több koffeint is.

A Mayo Clinic az átlagos csészeméretként a 8 unciát jelöli, ami 237 ml-t jelent. A portál szerint ekkora mennyiségű filterkávé tartalmaz 96 mg koffeint, míg ugyanennyi instant kávé 62 mg koffeint. Az eszpresszó átlagos adagját nagyjából 1 unciának, azaz 30 ml-nek jelöli – egy ekkora adagban van 64 mg koffein.

Források: healthline.commayoclinic.org