Terhesség

A kávé megengedett mennyisége terhesség alatt

Szabad kávét inni terhesen vagy tilos? Ha ihatunk, akkor mégis mennyit? Mennyivel nem ártunk a magzatnak?
2020. Február 06.
A kávé megengedett mennyisége terhesség alatt (fotó: iStock)

A kávéban található koffein serkentőszer, sokak számára a napi rituálé része. Amikor egy nő teherbe esik, sok mindenről le kell mondania a magzat egészsége szempontjából, vajon a kávé ebbe a kategóriába tartozik-e?

A koffeinről tudjuk, hogy serkentőleg hat a szívműködésre, megemeli a vérnyomást és fokozza az anyagcserét. Javítja a gondolkozást, de például vízhajtó hatása is van. Azt is tudjuk, hogy a méhlepényen keresztül a koffein bejut a baba véráramába, ezért indokolt a kérdés, hogy lehet-e ártalmas a magzatra a kávéivás.

A legtöbb vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy kis mennyiségben ihat kávét a várandós nő. A vetélés kockázata nem növekszik a csekély mennyiségű kávéfogyasztástól, arra azonban bizonyítékok vannak, hogy a sok koffeinfogyasztás káros a magzatra: gyakoribbak az alacsony súllyal született babák akkor, ha az anya jelentős mennyiségű – napi több mint nyolc csészényi – koffeint fogyaszt terhessége alatt.

A témával foglalkozó szakemberek ajánlása szerint nem tilos a kávéfogyasztás terhesség alatt, a hangsúly a mértéken van: napi 200 milligramm koffein bevitele a felső határ. Ez a mennyiség napi két csésze instant vagy egy csésze pörkölt kávénak felel meg.

Fontos tudni, hogy koffein nemcsak a kávéban, hanem teákban, energiaitalokban, csokoládéban is megtalálható.