Terhesség

A vetélések aránya hétről hétre

A vetélések aránya hétről hétre változik, a terhesség előrehaladtával a kockázat fokozatosan csökken.
2018. Augusztus 08.
A vetélések aránya hétről hétre

Vetélés előfordulhat már a koraterhesség időszakában is, amikor a nő még nincs is tisztában azzal, hogy gyermeket vár. Miután az ultrahang szívverést mutat, a vetélés kockázata is jelentősen csökken. Ebben az időszakban a vetélés kockázata 10-15 százalék.

A legtöbb vetélés olyan okok miatt következik be, amit nem lehet kontrollálni. A terhesség korai szakaszában a vetélések fő oka genetikai eredetű.

A vetélések körülbelül 80% -a fordul elő az első trimeszterben.

A vetélés nem jelenti azt, hogy egy későbbi terhességnél is probléma jelentkezhet.

Ahogy a terhesség időben halad, a magzat is egyre erősödik és ezzel egyre kevésbé lesz sebezhető külső tényezők által. Emellett, ha egy nő tisztában azzal, hogy gyermeket vár, változtat az életmódján, a szokásain a baba érdekében.

A vetélés kockázatának általános becslése a következő:

3-4 hetes terhesség

A terhességek 50-75% -a véget ér, mielőtt pozitív eredményt mutatna a terhességi teszt. A legtöbb nő soha nem fogja megtudni, hogy terhes volt.

5. hét

A vetélés aránya ebben az időszakban jelentősen változik. Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy az 5. hét után a terhesség elvesztésének általános kockázata 21,3 százalék volt.

6-7.hét

Ugyanez a tanulmány azt mondja, hogy a 6. hét után a veszteség mértéke csak 5 százalék volt. A legtöbb esetben az ultrahang már ilyenkor kimutatja a magzat szívverését.

8-13. hét

Az első trimeszter második felében a vetélés aránya 2 és 4 százalék között van.

14-20. hét

A 13. és 20. hét között a vetélés kockázata kevesebb, mint 1 százalék.A 20. héttől nem vetélésről, hanem halvaszülésről beszélünk. Egyre ritkábban fordul elő a 20. hét után magzati elvesztés.A magas jövedelemmel rendelkező országokban a 26. hétre született koraszülöttek 77 százaléka marad életben, és szinte minden 30 hetes vagy annál idősebb koraszülött baba életben marad.Egy 2012-es tanulmány a vetélés általános kockázatát vizsgálta az első és a második trimeszterben, és azt találták, hogy az 5-20. héten ez 11-22 százalékra tehető. Azonban más kutatások szerint az arány inkább 10-15 százalék.Ezek a statisztikák azt sugallják, hogy a vetélés kockázata egyénfüggő, számos tényező befolyásolja, ideértve az anyai életkort és az egészségi állapotot.

A vetélés aránya az anyai életkor alapján

Az anya életkora a vetélés egyik fő kockázati tényezője. Ennek az az oka, hogy a petesejt minősége az idő múlásával csökken.A vetélés átlagos kockázata az anya kora szerint a következő:

  • 35 év alatt 15 százalék az esély
  • 35-45 éves kor között 20- 35 százalék az esély
  • 45 éves kor fölött körülbelül 50 százalék az esély a vetélésre.

Fontos megjegyezni, hogy ezek átlagos számadatok, és nem vesznek figyelembe más tényezőket.Az életmód – például a dohányzás vagy az ülő foglalkozás – káros hatásai az életkorral felhalmozódhatnak, ezzel súlyosbíthatják az alapvető egészségügyi problémákat, és tovább növelhetik a vetélés kockázatát.Vannak azonban olyan nők, akik 40 évesen is ki tudnak hordani egy terhességet, és néhányan az 50-es éveikben is képesek erre.

Egyéb rizikótényezők

A vetélés kockázati tényezői a következők:

  • anyai kor
  • dohányzás
  • kábítószer (különösen a serkentő szerek, mint például a kokain vagy a nagy dózisú koffein)
  • kontrollálatlan cukorbetegség vagy magas vérnyomás
  • hormonális rendellenességek.

A legtöbb terhesség egészséges születéssel zárul, még akkor is, ha az anyának volt korábban vetélése.A vetélés mindig veszteség, amit a legtöbb nőnek fel kell dolgoznia. Sokan önmagukat hibáztatják, de az esetek jelentős részében nem tehető felelőssé senki a vetélésért. A legtöbb nő vetélés után egészséges és problémamentes terhességet él át.(via medicalnewstoday.com)Kapcsolódó cikkeink vetélés témában: