Terhesség

A vetélés kockázata a terhességgel együtt változik

Gyakran következik be vetélés a terhesség során, különösen az első trimeszterben. A terhesség előrehaladtával azonban a vetélés kockázata is változik.
2018. Május 14.
A vetélés kockázata a terhességgel együtt változik

A terhesség első 20 hetében bekövetkező vetélés gyakori: becslések szerint minden sikeres fogantatás 30-40 százaléka vetéléssel végződik – állítja Helain Landy, egyetemi tanár, a Georgetown Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszékének vezetője.

A vetélések több mint 80 százaléka a terhesség első harmadában következik be.

A vetélések kockázata a terhesség előrehaladtával csökken, az első trimeszter végétől csökken – mondja Dr. Michele Hakakha. A terhesség 14. hetétől a vetélés kockázata drasztikusan csökken. Az első trimeszterben, ha a magzatnak van szívverése és megfelelő méretű, akkor is sokkal kevesebb az esély a vetélésre.

Vetélés után a nők döntő többsége (85 százaléka) képes újból teherbeesni és egészséges kisbabát szülni. A legtöbb vetélés véletlenszerűen következik be, ne vezethető vissza semmilyen okra, így nem is befolyásolja a későbbi teherbeesést. Két vetélés után is csak enyhén emelkedik egy újabb vetélés kockázata, sok orvos ilyenkor sem kezd vizsgálatokba (méhproblémák, hormonhiány, krónikus betegségek vizsgálata).

A vetélés kockázati tényezői:

  • Anyai életkor: az anyai életkor befolyásolja a vetélés kockázatát, egy negyvenéves nő esélye a vetélésre 40 százalék.
  • Általános egészségi állapot: nem kezelt cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség, autoimmun betegségek, véralvadási zavarok, dohányzás,droghasználat, alkoholfogyasztás,
  • Korábbi vetélések: két vetélés után 28, három vetélés után 43 százalékkal nő a vetélés kockázata

(Cikk forrása a parents.com cikke)

Kapcsolódó cikkeink vetélés témában: