Terhesség

A vetélés jelei

A terhesség legdrámaibb pillanata a veszteség, a magzat elhalása. Milyen figyelmeztető jelei lehetnek a vetélésnek?
2016. Május 20.

A vetélés jelei

Vetélésnek vagy spontán vetélésnek nevezzük, amikor a 24. terhességi hét előtt kilökődik vagy elhal a magzat. Minden ettől későbbi terhességi hétben a magzat állapotától függetlenül szülésről beszélünk, a betöltött 24. és 37. hét közötti terhességek esetében koraszülésről.

A vetéléseket több szempont szerint is csoportosíthatjuk. Ha a terhességi heteket vesszük figyelembe, akkor beszélhetünk szubklinikai vetéléséről, amikor a fogantatást követő 2-3 hétben zajlik le a vetélés, és általában nem okoz különösebb tüneteket.

A korai vetélések az első trimeszterben történnek meg és az összes spontán vetélés 70 százaléka is ebben az első időszakban következik be. A maradék 30 százalékot nevezzük középidős vetélésnek.

A vetéléseket aszerint is csoportosíthatjuk, hogy milyen lefolyásúak: fenyegető vetélés (abortus imminens) alkalmával kevés vérzés és alhasi görcs a jellemző. A kezdődő vetélés (abortus incipiens) során szintén hüvelyi vérzés és alhasi fájdalom, görcs a jellemző, de sokkal erőteljesebbek a tünetek, a méhszáj is kinyílik. Befejezetlen vetélésről (abortus incompletus) akkor beszélünk, ha bő, darabos a vérzés, a méhben visszamaradt részeket pedig műtéti úton kell eltávolítani. Befejezett vetéléskor (abortus completus) beszélünk, ha koraterhesség során a méh kiürül, nincs szükség műtétre.

Amikor az embrió fejlődése leáll, vagy az előző ultrahangos vizsgálathoz képest nem mutat fejlődést, illetve a korábban látott szívműködés már nem látható, akkor missed abortionról, vagyis abbamaradt vetélésről beszélünk. Ilyen esetben a kismamák akár teljesen tünetmentesek is lehetnek. Ez az állapot nem kell tehát, hogy vérzéssel vagy görccsel járjon.

Ugyanakkor nem minden fájdalom és vérzés jelent vetélést! Ha a vérzés nem darabos, nem élénkpiros, akkor nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. A beágyazódás időszakában vagy a méh növekedése során is lehet feszülést, menstruációszerű görcsöt érezni, ami ha nem erősödik, akkor nem jelent problémát. Ha viszont a görcs, vagy a vérzés erősödik, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Bár minden eset egyedi, de vetélés után nem kell várni a következő terhességgel, általában mégis 2-3 ciklusnyi szünetet szoktak javasolni az orvosok.

Kapcsolódó cikkeink: