Terhesség

Befolyásolja a baba súlyát, ha a terhesség alatt kávézol?

A koffeintartalmú italok fogyasztása a terhesség alatt hosszú évekig befolyásolhatja a születendő baba testsúlyát - derítette ki egy nemrég publikált kutatás.
2018. Május 26.
A születendő baba súlyát is befolyásolja a kávézás

Bár a szakemberek szerint a koffein hatása viszonylag kicsi, de mindenképpen hatással van a születendő gyermek testsúlyára, és a túlsúly rizikóját is megnöveli: a legtöbb koffeint fogyasztó anyák gyermekei 66 százalékkal nagyobb eséllyel voltak enyhén túlsúlyosak. A kutatásban közel 51 000 nő és a kisbabáik adatait elemezték, és úgy találták, hogy még a kis mennyiségű koffein is befolyásolta a gyerek súlyát, még a kisiskolás korban is.

“Ezek az eredmények is azt az ajánlást támasztják alá, mely szerint a kismamáknak érdemes naponta 200 mg-nál kevesebb koffeint fogyasztani, ez nagyjából két-három kávénak felel meg” – mondta Eleni Papadopoulou, a tanulmány vezető szerzője, az oslói Közegészségügyi Intézet epidemiológiai részlegének kutatója. “Egyre több olyan bizonyítékot találunk, melyek azt sugallják, hogy teljesen le kellene mondani a koffeintartalmú ételekről és italokról a terhesség alatt.”

Papadopoulou szerint ezen eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a kávéfogyasztás és a gyermekkori elhízás között van összefüggés, de mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, vajon egészségesebb lenne-e az, ha a terhes kismamák egyáltalán nem innának kávét. A szakember ugyanakkor azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy nemcsak a kávéban található koffein, hanem számos más italban, sőt édességekben is.

Dr. Mitchell Roslin amerikai sebész nem ért egyet azzal, hogy az anya koffeinfogyasztása a felelős a gyermekkori elhízásért: “Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a túl sok koffein káros a szervezetünkre, de ebben a kutatásban sokkal fontosabb lenne azt vizsgálni, hogy milyen koffeintartalmú ételeket és italokat fogyasztottak a kismamák” – mondta. “A koffeintartalmú energiaitalok és édességek cukortartalma is magas, ez pedig nagyobb valószínűséggel befolyásolja a testsúlyt. Ha csak azt vizsgálnák, hogy a tiszta koffeint, vagy egyszerű presszókávét fogyasztottak volna a kismamák, valószínű, hogy más eredményeket kapnánk.”

A kutatás eredményeiről a BMJ Open című szaklapban számoltak be.

(via)

Ez is érdekelhet: